StoryEditor

Slovenské halušky odporúča aj Amerika

28.09.2013, 00:01
Autor:
stlstl
Pozrite si najlepšie jedlá, ktoré by ste nemali vynechať, ak si ocitnete vo Venezuele, Japonsku, či... Slovensku. Radí americký portál.

Austrália:  Koláč "plavák"

Mäsový koláč v miske hustej hrachovej polievky. Špecialita, ktorá sa ponúka ako dokonalý liek na opicu. Niekedy býva preliata paradajkovou omáčkou.


Kanada: Poutine

Jedlo pôvodom z Quebecu, ktoré vás zahreje až do útrob : hranolky preliate hnedou omáčkou a syrom.


Čína : Xiaolongbao

Je ťažké vybrať len jedno jedlo pre takú veľkú a rozmanitú krajinu, akou je Čína, ale Xiaolongbao je určite jedno z najväčšmi nezabudnuteľných jedál. Knedle, pôvodom zo Šanghaja, sú zvyčajne naplnené mäsom, vývarom a paria sa v bambusovom koši. 

 

Gruzínsko : Khachapuri

Pikantný chlieb, naplnený syrom alebo vajíčkami.

 

Slovensko : Bryndzové halušky

A takto sa píše o našich haluškách:
Malé zemiakové knedle podávané s jemným ovčím syrom (bryndzou) a slaninou.

 

Japonsko : Katsudon

Sushi sa síce zdá ako jasná voľba pre kultové japonské jedlo, určite by ste si nemali nechať ujsť ani tento chrumkavý vyprážaný bravčový rezeň preliaty vajíčkami, koreninami a podávaný na miske ryže.



Venezuela: Pabellon criollo

Biela ryža, čierne fazuľky a dusené kúsky mäsa, ktoré sa podávajú s volským okom.

 

Wales : Clarkies

Pikantné mäsové pirôžky, ktoré sa vyrábajú z tajného receptu, ale zvyčajne obsahujú mäso a zeleninu.


Španielsko: Jamón Ibérico

Pikantná údená šunka zo zadného bravčového stehna tvorí základ kultovej španielskej misy, ktorá sa najlepšie zajedá chrumkavým chlebom a olivami a zapíja výdatným pohárom vína.
 

Rumunsko: Sarmale

Nakladané kapustné listy plnené zmesou ryže a ochuteného mletého mäsa sú v Rumunsku veľmi populárne a jedia sa najmä v zime.


Viac jedál nájdete tu: businessinsider.com

01 - Modified: 2005-06-27 10:03:56 - Feat.: 0 - Title: RM-Systém kvůli dolům a bankám klesl
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. december 2025 19:28