StoryEditor

Pivo aj holubica. Pozrite sa, čo svet servíruje na Veľkú noc

19.04.2014, 00:02
Autor:
stlstl
Buchty s krížom, holubica či polievka z jahňacích krkov. Inšpirujte sa veľkonočnými špecialitami z iných krajín.

Hot Cross buchty

Vo Veľkej Británii sa počas veľkonočných sviatkov tradične jedávajú tieto malé buchty s hrozienkami a vyrytým krížom - symbolom Ježišovho ukrižovania.

Paskha

Paskha znamená po rusky Veľká noc, a zároveň i tradičný veľkonočný dezert. Vyrobený je prevažne zo smotany a tvarohu, teda potravín, ktoré sú v pôstnom období tradične zakázané. Tvarovaný je ako pyramída a označený písmenami „XB“, čo je skratka v azbuke, ktorá značí: „Kristus vstal z mŕtvych".

Paskelbrygg

Túto špeciálnu zmes „najlepších miestnych pív“ začali pivovary v Nórsku variť v roku 1934, voči čomu sa postavili kresťanské skupiny. Po druhej svetovej vojne však tradícia napriek tomu naberala na popularite a dnes ide o obľúbené sviatočné pivo.

Červené alebo zelené veľkonočné vajíčka

Veľkonočný zvyk farbiť vajcia (symbol znovuzrodenia a tým pádom aj vzkriesenia) je rozšírený v mnohých krajinách – a zvyčajne sa farbia na červeno alebo zeleno. Červená farba predstavuje Kristovu krv a zelená odkazuje na zeleň Getsemanskej záhrady, kde Ježiš pred svojím ukrižovaním stoloval so svojimi učeníkmi. Na Zelený štvrtok sa v mnohých krajinách – vrátane Slovenska – zvykne tiež jesť špenát a zelené potraviny všeobecne.

Paçoca de Amendoim

Brazílska veľkonočná špecialita vyrobená z drvených orechov, cukru a maniokovej múky. Často sa konzumuje počas veľkonočných procesií.

Monas

Najmä v Španielsku je počas Veľkej noci pomerne často možné vidieť precízne vytvarované čokoládové sochy nazývané kláštor. (Prvé boli vytvorené v priebehu 15. storočia v Katalánsku.) Figúrky sa využívajú v rámci scénok, obvykle s historickými motívmi, a dnes sú určené najmä pre zábavu.

Colomba Pasquale

Tradičný veľkonočný bochník vyrobený z kvasníc, masla, múky, cukru a vajec sa bežne podáva po celom Taliansku a známy je najmä pre svoju arómu a výraznú formu v tvare holubice, ktorá symbolizuje mier alebo Krista. Pred upečením je bochník potiahnutý mandľami a hrubým cukrom.

Sleď

V Škandinávii sa okolo Veľkej noci jedávajú čerstvo ulovené morské ryby: údené, surové alebo pečené. Zvyčajne sa servírujú vo forme zavináča, s ražným chlebom, zemiakmi, kyslou smotanou a akvavitu – pálenkou na zvláštne príležitosti.


Polievka Magiritsa

Táto polievka sa v Grécku vždy jedávala ako hlavné veľkonočné jedlo po pôste. Jeho súčasťou sú jahňacie vnútornosti ako pečeň, črevá a srdce. V minulosti však boli najčastejšie využívané jahňacia hlava a krk.

 

Zdroj: womansday.com, en.amerikanki.com

01 - Modified: 2006-04-10 15:32:00 - Feat.: 0 - Title: Konzorcium okolo Telefónica a Verizon plánuje prevziať britský koncern Vodafone
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 02 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 03 - Modified: 2024-04-24 10:40:01 - Feat.: - Title: Najlepší šéfkuchári a reštaurácie na Slovensku sú známe. Kto tento rok získal zlatú vidličku? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 17:11