StoryEditor

Konzorcium okolo Telefónica a Verizon plánuje prevziať britský koncern Vodafone

10.04.2006, 17:32
Autor:
TASRTASR

Na telekomunikačnom trhu sa pripravuje obrovská transakcia. Konzorcium okolo španielskej firmy Telefónica a amerického Verizonu sa podľa správ z tlače pokúša o prevzatie najväčšieho mobilného operátora na svete, britskej spoločnosti Vodafone. Britský denník Daily Mail dnes informoval, že konzorcium rokuje s možnými investormi o financovaní tejto transakcie.
Konzorcium, ku ktorému patrí aj finančný investor Blackstone, chce podľa denníka ponúknuť za prevzatie Vodafone okolo 140 miliárd EUR, v prepočte 5,2 bilióna SKK. Pokiaľ by sa transakcia vydarila, americký telekomunikačný koncern Verizon prevezme podiely Vodafone v USA a vo Veľkej Británii, pričom európsky obchod získa španielska Telefónica a účasti Vodafone v Ázii a Južnej Afrike pripadnú firme Blackstone. Konzorcium chce ponúknuť za 1 akciu Vodafone 1,6 GBP, v prepočte 85,90 SKK.
Verizon sa nedávno ocitol na americkom trhu pod silným tlakom kvôli veľkej fúzii amerických konkurentov AT&T a Bell South. Telefónica len pred pár mesiacmi získala za 26 miliárd EUR britského mobilného operátora O2, čím získala prístup na trhy v Nemecku a Veľkej Británii.
Informovala o tom internetová stránka www.moneycab.com a www.derstandard.at
(1 EUR = 37,407 SKK; 1 GBP = 53,700 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:06