Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.
Amatérski pekári sa na nich predháňajú v tom, komu sa podarí najkrajší bochník. Chlieb sa vedľa streamovaných televíznych kanálov stal pre mnohých stredobodom koronavírusovej zábavy.
Ešte pred pár desaťročiami s ním však bola spojená hlavne tvrdá práca a povinnosť, ktorej sa nedalo len tak vzdať. A bochník mal až posvätný status. Chlieb totiž nie je a vlastne ani nikdy nebol len základnou potravinou nevyhnutnou na prežitie.
Vždy sa s ním spájala aj symbolika a pravidlá prípravy, uchovávania i konzumácie, nech už je jeho podoba akákoľvek, teda je to bochník, placka či bageta. Isté je jedno: bez chleba sa ako ľudstvo len tak nezaobídeme, nech už sú vstupné suroviny či spôsob jeho výroby akékoľvek.
Vôbec prvý chlieb s kváskom jedli pravdepodobne starí Egypťania a považovali ho za jednu z najdôležitejších potravín vôbec. Od nich remeslo prevzali Rimania a od tých ich potom odkukali Galovia a tiež Slovania, ktorí chlieb piekli s pomocou pivných kvasníc.
Práve od starých Slovanov tiež pochádza dodnes zachovaný zvyk vítať hosťa chlebom a soľou. V čom sa však chlieb, ktorý aj dnes berieme ako takmer samozrejmú súčasť jedálnička, zmenil oproti tomu, aký jedli naši predkovia? A čo vlastne odlišuje náš bochník od chlebov vo zvyšku Európy?
Od ručnej práce k priemyselnej výrobe
Po stáročia platilo, že sa chlieb pečie doma a musí vydržať celý týždeň. Dôvod bol naporúdzi: väčšina populácie žila na vidieku, kde ľudia nemali na dosah pekáreň, kam by si ...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky?
02 - Modified: 2021-01-22 17:35:02 - Feat.: 0 - Title: Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička
03 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie
04 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu
05 - Modified: 2020-10-07 08:19:17 - Feat.: 0 - Title: Fish and chips: Národný poklad bol kedysi jedlom chudobých, za ktoré Briti vďačia imigrantom
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie
02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné
03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu?
04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor
05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí