StoryEditor

Chlieb nad zlato. Spoznajte dejiny a súčasnosť našej základnej potraviny

23.02.2021, 23:00
Prečítajte si článok publikovaný v HN Magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Amatérski pekári sa na nich predháňajú v tom, komu sa podarí najkrajší bochník. Chlieb sa vedľa streamovaných televíznych kanálov stal pre mnohých stredobodom koronavírusovej zábavy.

​Ešte pred pár desaťročiami s ním však bola spojená hlavne tvrdá práca a povinnosť, ktorej sa nedalo len tak vzdať. A bochník mal až posvätný status. Chlieb totiž nie je a vlastne ani nikdy nebol len základnou potravinou nevyhnutnou na prežitie.

Vždy sa s ním spájala aj symbolika a pravidlá prípravy, uchovávania i konzumácie, nech už je jeho podoba akákoľvek, teda je to bochník, placka či bageta. Isté je jedno: bez chleba sa ako ľudstvo len tak nezaobídeme, nech už sú vstupné suroviny či spôsob jeho výroby akékoľvek.

Vôbec prvý chlieb s kváskom jedli pravdepodobne starí Egypťania a považovali ho za jednu z najdôležitejších potravín vôbec. Od nich remeslo prevzali Rimania a od tých ich potom odkukali Galovia a tiež Slovania, ktorí chlieb piekli s pomocou pivných kvasníc.

Práve od starých Slovanov tiež pochádza dodnes zachovaný zvyk vítať hosťa chlebom a soľou. V čom sa však chlieb, ktorý aj dnes berieme ako takmer samozrejmú súčasť jedálnička, zmenil oproti tomu, aký jedli naši predkovia? A čo vlastne odlišuje náš bochník od chlebov vo zvyšku Európy?

Od ručnej práce k priemyselnej výrobe

Po stáročia platilo, že sa chlieb pečie doma a musí vydržať celý týždeň. Dôvod bol naporúdzi: väčšina populácie žila na vidieku, kde ľudia nemali na dosah pekáreň, kam by si ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky? 02 - Modified: 2021-01-22 17:35:02 - Feat.: 0 - Title: Cestoviny sú zbytočné, je to svinstvo: Taliani s nimi chceli skoncovať a vymazať ich z jedálnička 03 - Modified: 2021-01-15 13:49:37 - Feat.: 0 - Title: Kde sa vzal guláš či kura Marengo? Prejdite sa s nami záhadami gastronómie 04 - Modified: 2020-11-13 11:35:43 - Feat.: 0 - Title: Dejiny jablkového dezertu: Spoznajte štrúdľovú monarchiu 05 - Modified: 2020-10-07 08:19:17 - Feat.: 0 - Title: Fish and chips: Národný poklad bol kedysi jedlom chudobých, za ktoré Briti vďačia imigrantom
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:30