Prvý dochovaný recept na ňu pochádza zo 17. storočia, ale pripravovala sa už skôr – a na obľube, bez ohľadu na štátne hranice, nestráca ani dnes.
Azda všetky národy niekdajšieho Rakúsko-Uhorska ju považujú za svoju. Pre Rakúšanov je to Apfelstrudel, pre Maďarov Almas rétes a pre Slovincov jabolčni zavitek.
Poliaci ho poznajú ako strudel jabłkowy a Chorváti čoby štrúdla od jabuka. Česi ho nazývajú štrúdl a my štrúdľa. Vlastné pomenovanie má aj v taliančine, a to Strudel di melie, lebo k monarchii patrili dlhé desaťročia aj Benátsko a Lombardia, a pre Rumunov je to zas strudel cu mere.
Ale kde sa vlastne vzala a čo môže za to, že sa stala gastronomickým rodinným striebrom hneď v niekoľkých krajinách?
Dionýzove jablká
Základnou surovinou na štrúdľu vo všetkých krajinách bývalej monarchie sú jablká, hoci každý z národov má aj svoje vlastné vylepšenia a varianty tohto pokrmu, vrátane tých slaných.
„Pre Maďarsko je typická štrúdľa maková s orechmi, teda okrem jablkovej, ktorá sa tam robí naozaj dlhá. V Bavorsku, Sliezsku či v Sudetoch sa predtým piekla maková z nepomletého maku. Pre Dolné Rakúsko sú typické štrúdle s náplňou z hrozna alebo marhúľ, tirolská zase mala náplň z orechov, mandlí, fíg, hrozienok a citrónovej kôry. V Bavorsku bola obľúbená štrúdľa zo zemiakového cesta a sladkej zemiakovej náplne, Slovensko prispelo tvarohovou štrúdľou s višňami,“ vysvetľuje Kamila Svobodová, kurátorka ovocinárstva a vinárstva valtického Múzea vinárstva, záhradníctva a krajiny.
Všade, bez ohľadu na štátne hranice, však platí, že základnou náplňou závinu sú jablká. Práve tieto plody, ktorých pravlasťou je s najväčšou pravdepodobnosťou oblasť Zakaukazska, Irá...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-06 13:02:00 - Feat.: 0 - Title: Čaj a jeho premeny: Hýbal dejinami, podporoval revolúcie aj podnecoval vojny
02 - Modified: 2020-10-03 09:40:25 - Feat.: 0 - Title: Buď ju milujeme, alebo nenávidíme. Aká je však história držkovej polievky?
03 - Modified: 2020-07-08 12:09:24 - Feat.: 0 - Title: Od medicíny po obsah špajze: Sladká história džemu
01 - Modified: 2025-10-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Konečne dobrá výhovorka na prejedanie sa? Tvoj mozog si vyberá jedlo ešte predtým, ako si vôbec uvedomíš, na čo sa pozeráš
02 - Modified: 2025-10-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Od keltských rituálov a dohôd s diablom až po instagramové šialenstvo: Prečo si tekvice podmanili svet?
03 - Modified: 2025-10-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Prírodná lekáreň: Čím nakŕmiť kĺby? Tieto bežné potraviny ochránia nielen pred bolesťou, ale i zápalmi
04 - Modified: 2025-10-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako oklamať hlavu, aby jedlo prestalo byť hlavnou témou vedúcou k sústavnému priberaniu?
05 - Modified: 2025-10-15 07:48:02 - Feat.: - Title: Lídrom v raste platov sú zamestnanci v gastre. Ich zárobky sú však biedne, budúci rok si vďaka štátu prilepšia