StoryEditor

Tieto potraviny vyzerajú zdravo, skrývajú však nástrahy

18.11.2020, 17:00
Všetci vieme, že majonéza, hranolky a podobné lahôdky sú pre telo niečo ako časovaná bomba. Ale čo napríklad sója či sušené ovocie?

Čo sa týka čipsov alebo grilovacej omáčky, je asi zbytočné polemizovať o tom, aké skonzumované množstvo je v poriadku, pretože nezdravé je ich akékoľvek množstvo. V prípade zemiakov či sušených marhúľ to však také jednoznačné nie je.

V galérii vám prinášame potraviny, ktoré síce zdravo vyzerajú, ukrývajú však aj odvrátenú stránku:

Zbavte jedlo toxínov

  • Ovocie a zelenina

Pred konzumáciou ich umyte špeciálnym prípravkom, ktorý odstráni zvyšky toxických látok z povrchu plodov, prípadne použite slabý roztok vody s octom. Z jabĺk a hrušiek vykrojte vrch v priehlbine, kde je stopka. Môžu sa tam hromadiť pesticídy.

  • Mäso, ryby, údeniny

Z mäsa alebo rýb odkrojte vždy všetok viditeľný tuk. Mäso pečte alebo grilujte, nevyprážajte ho. Vyhýbajte sa párkom, salámam a klobásam, do ktorých sa obvykle zomelie všetko možné. A mäsové konzervy vynechajte úplne.

  • Papier a sklo miesto plastu

Nikdy si neohrievajte v mikrovlnke jedlo, na ktorom je plastová fólia (alebo je v plastovej nádobe). Pokiaľ ho potrebujete zakryť, použite papierový obrúsok.

Nekupujte plastové potravinárske fólie, alebo aspoň nie tie, ktoré obsahujú bisfenol A (BPA), chemickú zlúčeninu, ktorá sa užíva pri výrobe plastov. Jedlo neskladujte v plastových obaloch, ale nahraďte ich sklenenými.

01 - Modified: 2020-11-11 19:49:59 - Feat.: 0 - Title: Tieto bežné potraviny nám škodia viac, ako sme si mysleli, dokazuje nová štúdia
01 - Modified: 2025-08-13 08:00:00 - Feat.: - Title: Nové zaujímavé podniky v Bratislave: Toto sú oázy dobrého jedla, kávy a dizajnu, ktoré musíš navštíviť 02 - Modified: 2025-08-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Liečivé bylinky (lepšie) ako liek: Na čo ich hľadať v Číne či Indii, tu nám rastú doslova pri ceste 03 - Modified: 2025-07-26 22:00:00 - Feat.: - Title: (Ne) bezpečná soľ: Milovníci párkov a klobás, majte sa na pozore 04 - Modified: 2025-07-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Spisovateľka, kuchárka o výhodách i nástrahách soli: Na čo si dať pozor na etiketách a akej šunke sa vyhnúť? 05 - Modified: 2025-07-22 14:11:23 - Feat.: - Title: Najväčší záujem o prácu v gastre či cestovnom ruchu je na východe Slovenska, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. august 2025 20:41