StoryEditor

Postrach z tanierov a z chladničky. Odhaľujeme skryté riziká a jedy v bežných potravinách

14.02.2020, 23:00
Kde sú ukryté nástrahy? Aké jedy si vedome či nevedome púšťame do tela. A ktorým sa vieme účinne vyhnúť?

Jesť či nejesť? Nuž veru, takto by otázka stáť nemohla, pretože zhruba po troch týždňoch (a možno aj skôr) by úbohý Hamlet klesol k zemi bez života nie zasiahnutý mečom, ale nedostatkom energie. Bez jedla to síce v extréme človek vie zvládnuť vraj aj dva mesiace (samozrejme, podľa stavu jeho tukových zásob a celkovej konštitúcie), no dlhodobé hladovanie určite nie je určite a môže nám nenapraviteľne ublížiť.

​Podobne však aj to, ak si pravidelne doprajeme jedla až priveľa. To síce môže trvať až roky, ale dôsledky v podobe najrôznejších chorôb vrátane kardiovaskulárnych či diabetu nás takisto dobehnú.

Nasledujúce riadky sa však nebudú venovať obezite ani podvýžive, ale rizikám, ktoré so sebou prináša banálne každodenné stolovanie. Pretože mnohé, neraz aj na pohľad zdravé, potraviny v sebe môžu skrývať doslova jedy.

Plesne, nielen ušľachtilé

A začnime tam, kde vládne zdanlivé bezpečie a kam s dôverou ukladáme jedlo, aby nám dlhšie vydržalo. Do chladničky. Samozrejme, bol to obrovský vynález, pretože nám umožňuje prakticky po celý rok prístup k čerstvým potravinám.

Ešte pre našich starých rodičov bolo nepredstaviteľné, aby si ako deti v polovici februára len tak zahryzli do reďkovky alebo papriky. Maximálne si zo suda vylovili za misku nakladanej kapusty alebo zjedli hrsť sušených jabĺk. O konzervovaní ešte bude reč, teraz sa však vráťme k chladničke.

Ako v rozhovore pre HN magazín upozornila lekárka a vedecká pracovníčka Biomedicínskeho centra SAV Adela Penesová, práve chladnička je veľmi dobré kultivačné médium, v ktorom sa ľahko množia plesne. A to môžu byť skutočné zabijaky.

Nielen tie, ktoré vidieť na povrchu. Mimochodom, keď sme pri plesniach, špecifickou kategóriou sú syry, ktoré sú naočkované takzvanou ušľachti...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 04 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia 05 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 16:36