StoryEditor

Zo Sniny na špičku našej gastronómie: Ponúkame to, čo je na Slovensku dobré, tvrdí šéfkuchár Jozef Breza

04.02.2022, 23:00
O tom, že existujú luxusné reštaurácie, vtedy ani netušil.

V podcaste s blogerom Čoje ste povedali, že do Gašperovho mlyna ste išli robiť aj preto, aby ste mali priamy kontakt so zákazníkmi, aby ste sa s nimi mohli rovno pri stole porozprávať. Čo sa vás najčastejšie pýtajú?

Prichádzajú hostia, ktorí k nám chodia pravidelne a už sa s nimi poznáme, ale chodí aj veľa nových. Tešia sa, že sme otvorení. A čo sa nás pýtajú? Úplne bežné otázky, chcú vedieť, ako často meníme menu, odkiaľ berieme inšpiráciu, ako sa čo pripravuje a či by to zvládli aj doma.

Sú dnes rozhovory trošku iné ako bežne?

Ani nie. Ak niekto ide do reštaurácie, tak predpokladám, že dôveruje podniku. Snažíme sa, aby hostia nemali u nás pocit, že tu vládne pandémia. Skôr vidím, že sa k nám tešili, mnohí nám pravidelne posielali maily a chceli, aby sme im dali vedieť okamžite, ako otvoríme.

Aj Gašperov mlyn bol dlhé týždne zavretý, vrátili sa vám klienti?

Našťastie áno. Chceme, aby Gašperov mlyn bol reštauráciou pre každého, kto má rád zážitok z jedla – niekto k nám príde desaťkrát do roka, iný raz. Tešíme sa z každého jedného hosťa, teraz je to presne také, ako sme si priali. Mnohí si už pred Vianocami u nás kupovali darčekové poukazy a teraz ich prichádzajú využiť. Veľa ľudí chcelo od nás cez lockdown balíček, pričom vôbec nevedeli, čo v ňom bude, a ani ich to nezaujímalo, jednoducho sa naň tešili. Máme dlhoročných hostí, ktorí si pravidelne kupujú paštéty, džemy alebo víno. Jednoducho, chcú nás podporiť.

Čiže akoby ľuďom záležalo na to, aby ste túto ťažkú dobu prežili?

Presne tak.

Čo ste navarili ako prvé?

Ešte pred samotným otvorením sme ponúkali degustačné balíčky. Ich príprava trvala viac ako dva týždne a následne sme ich na trikrát rozviezli po celom Slovensku. K balíčkom dostali inštruktážne video, ako všetko dorobiť a naservírovať, pripravili sme im špeciálny playlist a rôzne darčeky. Menu sme, tak ako je u nás zvykom, zostavili zo sezónnych záležitostí, napríklad sme robili kačaciu vykŕmenú pečeň, divinu, ryby. Pridali sme vianočné chute vo forme orieškov, domáci vaječný likér a tak ďalej. Po Vianociach sme konečne mohli normálne otvoriť.

Prišla cez pandémiu u vás na stôl téma, že Gašperov mlyn to celé nemusí zvládnuť a môže aj skončiť?

Samozrejme, z pozície zamestnancov bola neistota. Každý z nás potrebuje z niečoho žiť, nevedeli sme, ako dlho budeme zatvorení. Pýtali sme sa majiteľov, ako budeme fungovať, čo budeme vôbec robiť. Najmä v prvej vlne si nik netrúfal odhadnúť, aké to bude, keď znova otvoríme, či sa hostia nebudú báť návštevy reštaurácie, aké budú opatrenia a či sa nám to celé oplatí. Existenčné otázky tu boli, ale sme radi, že za nami stojí silná firma, ktorá nás podporila. Majitelia nám dávajú istotu, že to vydržíme a všetko bude dobré.

Čo ste robili, keď ste museli zatvoriť?

Vymýšľali sme si rôzne malé projektíky, ale aj prichádzali ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-19 13:52:21 - Feat.: 0 - Title: Moderné jedlá monarchie: Nebojíme sa ani kuracích pŕs s broskyňou, odkazuje šéfkuchár a žne úspech 02 - Modified: 2021-10-29 16:48:42 - Feat.: 0 - Title: Známi slovenskí šéfkuchári vystríhajú. Na toto si dajte v reštauráciách pozor 03 - Modified: 2022-03-07 23:16:14 - Feat.: 0 - Title: Šéfkuchár Martin Miklošík: Ako prilákať Michelin a ktoré naše potraviny neprávom zanedbávame?
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 12:26