StoryEditor

Nová reštaurácia v Bratislave ponúka hrebene z kohúta aj kačacie jazyky. Zákazníci sú nadšení, tvrdí známy šéfkuchár

26.01.2019, 10:40
Pozrite si v HNtelevízii archívny rozhovor so známym šéfkuchárom reštaurácie Globo Braňom Križanom.

Braňo Križan bol ešte donedávna šéfkuchárom v bratislavskom hoteli Matyšák. Aktuálne pôsobí v reštaurácii Globo, ktorá patrí rovnako do portfólia firiem podnikateľa Petra Matyšáka. 

"Otvorili sme až v októbri, sme na trhu asi štyri mesiace. Rešaturácia sa hodnotí až po roku. Začiatky však boli ťažké, máme veľký problém s personálom, len ťažko sa dajú nájsť ľudia, ktorí chcú makať," tvrdí známy šéfkuchár. 

"Chceme, aby bola naša reštaurácia iná, chceme, aby u nás mali zákazníci zážitok. Na Slovensku je pár veľmi dobrých reštaurácií a sú porovnateľné s viedenskými alebo pražskými podnikmi. Práca v gastronómii je však veľmi náročná." 

Križan vymýšľa nové postupy a skúša variť z neznámych surovín. "Na lístku máme kohútie hrebene, raky, kačacie jazyky. Ľudia nám hovoria, že to ešte nejedli, no chcú to ochutnať. Napríklad kohútie hrebene sú veľmi zaujímavé." 

Sú Slováci vôbec pripravení na fine dining? "Myslím si, že nie sme. Je ale super, že veľa ľudí je zvedavých, prídu sa pozrieť, ochutnať. Je úžasné, keď človek skúsi a chce sa vrátiť. No musíme pre nich vymýšľať stále niečo nové. Náš tím musí byť namakaný, zohraný, veľa vecí dokončujeme priamo pred hosťami."

Pozrite si vo videu vyššie rozhovor so známym šéfkuchárom Braňom Križanom o novej reštaurácii, zážitkovej kuchyni, michelinských inšpektoroch aj preferenciách Slovákov. 

01 - Modified: 2025-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo cudzincom neponúkam vepřo – knedlo – zelo a prečo majú Ázijci problém jesť sviečkovú? 02 - Modified: 2025-09-10 07:57:49 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Zdeněk Pohlreich:​ „Dubajská čokoláda? Dôkaz toho, ako ľahko sa dnes dá svet zmanipulovať.“ 03 - Modified: 2025-08-13 06:59:25 - Feat.: - Title: Zdeněk Pohlreich: Každý tvrdí, že to robí z lásky, ale pre 99,9 percenta je to biznis. Tento svet je falošný 04 - Modified: 2025-06-27 14:00:00 - Feat.: - Title: Šéfkuchár Jiří Zajíček: Mladá generácia dnes vie zo všetkého urobiť gél, ale nevie uvariť poctivú omáčku 05 - Modified: 2025-05-30 06:29:35 - Feat.: - Title: Michelinský šéfkuchár Pavol Sekerka: Úspech jedla je z 20 percent na kuchárovi, zvyšok stojí na inom
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. december 2025 11:44