Pixabay
StoryEditor

Po cestovinách sa nepriberá, práve naopak

12.07.2018, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Je pravda, že sa po cestovinách priberá? A sú lepšie biele alebo tie z celozrnnej múky?

Hoci posledné tendencie a móda v diétnom stravovaní tvrdia opak, po cestovinách sa nepriberá, píše taliansky denník La Repubblica. Nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, ku ktorej je potrebné pri diéte prihliadať.

Je však veľa dôvodov, ktoré z cestovín robia základnú potravinu nielen talianskej kuchyne, ale predovšetkým stredomorskej stravy. Teda potravinového modelu, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi.

Začnime tým, že sacharidy majú byť prvou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame a že 50 až 60 percent celkových kalórií, ktoré máme pri diéte skonzumovať, má pochádzať zo sacharidov.

Z cestovín nepriberáme a sme šťastnejší

Cestoviny a príbuzné potraviny majú navzdory výraznému prísunu kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus.

Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo, a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, než aby sa hromadili. Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje príliš, prispievajú k rýchlej akumulácii energie.

Lepšie sú zložité cukry, ako je škrob, hlavná zložka cestovín, a to preto, že majú nízky glykemický index. Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky.

Ešte lepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt pre naše zdravie nepochybne vhodnejší. Cestoviny je možné pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou či rybou je to nutrične vyvážený pokrm.

Konzumácia cestovín nás tiež robí šťastnými, pretože obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter antidepresívnych účinkov.

V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú nejakej diéte popularitu. Stačí, keď niektorá celebrita diétu drží a médiá sa už postarajú o to, aby sa stala známou. Módnym diétam sa je ale potrebné vyhýbať, pretože veľká väčšina z nich nemá reálny vedecký základ.

Vyhnite sa pochybným diétam

Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože každá diéta má byť každému šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len po štúdiu komplexného stavu pacienta je možné odporučiť správny diétny režim.

Vyhýbajme sa všetkým diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní a všetkým zázračným tabletkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpísať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky.

Diétu a pevnú vôľu nemôže nahradiť žiadny liek. Akúkoľvek farmakologickú formu, hoci aj prírodnú, v podobe pastiliek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.

01 - Modified: 2019-04-15 22:25:36 - Feat.: 0 - Title: Cedíte cestoviny cez sitko? Robíte jednu zo zásadných chýb pri varení, odkazuje šéfkuchárka
01 - Modified: 2025-12-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Piekli sa v kláštoroch, u šľachty i ako afrodiziakum. Ako sa medovníky a perníky stali súčasťou histórie 02 - Modified: 2025-12-12 15:00:00 - Feat.: - Title: Karin Šturcová: Silná káva a silná žena nie sú pre každého. Žena, a mladá, je pre mnohých ťažšie stráviteľné 03 - Modified: 2025-12-12 12:13:48 - Feat.: - Title: Mzdy rástli vo všetkých odvetviach, v gastre takmer o deväť percent. Ktoré porazili infláciu? 04 - Modified: 2025-12-12 08:00:00 - Feat.: - Title: Portugalci na Slovensku, ktorí vedia podnikať. Bratislava sa rozrástla o ďalšiu prevádzku Beija Flor 05 - Modified: 2025-12-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Lacný „zázrak“, ktorý máme takmer všetci doma: Prospieva kostiam, pečeni aj chudnutiu a skvelo chutí
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. december 2025 01:49