Peter Pellegrini. FOTO: Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Prečo Pellegrini pochoval alternatívu k Smeru? Hádali sa ešte skôr, než začali a ukázali amaterizmus, tvrdí

10.10.2023, 16:56
Autor:
prutprut

Ponuky zo strany štvorkoalície oznčail Peter Pellegrini za neprofesionálne. Kritizoval zmeny v ponuke Progresívneho Slovenska. To dnes oznámilo, že by bolo ochotné diskutovať okolo rezortu vnútra.

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini dnes po rokovaní predsedníctva strany oznámil ukončenie rozhovorov s alternatívnou štvorkoalíciou strán Progresívne Slovensko, KDH a SaS. V rokovaniach bude pokračovať len so Smerom a SNS, pričom prezidentka zostavením vlády poverila Roberta Fica. 

"Hlas sa musel rozhodnúť, či bude mať Slovensko vládu alebo nie," povedal Pellegrini. Tvrdí, že okrem rokovaní sledoval aj vzájomnú komunikáciu troch strán alternatívnej koalície. "Hádali sa skôr, ako začali," povedal. 

Nestabilná koalícia

Pre Hlas to bolo podľa slov predsedu indikátorom, že by bola koalícia nestabilná. Narážal aj na počet strán v koalícii. "Štvorkoalícia je už počtom komplikovanejšia a hlavne, keď je zložená z takto rozdielnych strán," povedal. 

image

Hlas sa rozhodol a ukončil špekulácie. Rokovať o zostavení vlády bude už len so Smerom a SNS

Pellegrini zdôraznil, že nechce "zlepence". Zdôraznil aj hodnotovú blízkosť Hlasu so Smerom, keďže obe strany sa hlásia k sociálnej demokracii. 

Peter Pellegrini tvrdí, že sledoval dianie v stranách možnej štvorkoalície za posledné dni, pričom ho to "utvrdilo" v tom, že by koalícia nefungovala. "V KDH jeden povie jednu vec, druhý pravý opak. Alebo Šimečka raz premiéra dá, raz nie," povedal. 

VIDEO: Peter Pellegrini oznamuje, že rokovať bude už len so Smerom a SNS:

Ako príklad hádok a nestability spomenul poslanca SaS Alojza Hlinu, ktorý po voľbách obvinil Milana Majerského, že "pochoval koalíciu s Progresívnym Slovenskom".

Staronový poslanec Alojz Hlina, tentokrát zvolený za stranu Sloboda a Solidarita, sa na svojej stránke na Facebooku vyjadril k rokovaniam KDH so Smerom. Podľa Hlinu je šéf KDH Milan Majerský vydierateľný, a Smer toho mal využit pri rokovaniach.

Za zlyhanými rokovaniami s Progresívnym Slovenskom vidí Hlina predsedu KDH. "Môže za to Majerský, ani nie KDH, lebo to sa k tomu ani nevyjadrilo, prísne vzaté, väčšina predsedníctva podľa mojich informácií bola za 4-koalíciu, len predsedníctva sa nikto nepýtal," napísal.

„KDH a ja sme jasne zadefinovali, že nechceme ísť so Smerom do koalície, s najväčšou pravdepodobnosťou mierime do opozície, na tom sa nič nezmenilo,“ vyhlásil Majerský vo štvrtok.

Kritika amaterizmu

Ponuky zo strany štvorkoalície označil za neprofesionálne. Kritizoval zmeny v ponuke Progresívneho Slovenska. To dnes oznámilo, že by bolo ochotné diskutovať okolo rezortu vnútra. "Na tomto má vznikať vláda? Viem, že čo je pre vládu dôležité, musí fungovať. Na základe toho, čo predvádzali, nemalo to hlavu ani pätu," tvrdí predseda Hlasu. 

Počas tlačovej konferencie dával rady Michalovi Šimečkovi. "Nie je pripravený a skúsený, je dobre, že nevyhral voľby. Bolo vidno mieru amaterizmu," kritizoval šéfa PS. 

image

Šimečka o koaličných rokovaniach: Hlási možný ústupok pri ministrovi vnútra, oceňuje postoj KDH

Svoje rozhodnutie označil za nemenné. Za odmietnutím ponuky progresívcov je podľa neho aj to, že pri rozhovoroch nemal ešte Šimečka dohodnutú spoluprácu a koalíciu s KDH a so Slobodou a Solidaritou. 

Pellegrini tvrdí, že mu nejde o premiérsku stoličku, ktorá mu bola ponúknutá zo strany štvorkoalície. "Stojím za týmto rozhodnutím. Program presadíme najlepšie v trojkoalícii," povedal. 

Líder Hlasu zároveň poďakoval Michalovi Šimečkovi za ponuky a za rokovania, ktoré strany spolu viedli. 

01 - Modified: 2023-10-10 15:23:48 - Feat.: 1 - Title: Hlas sa rozhodol a ukončil špekulácie. Rokovať o zostavení vlády bude už len so Smerom a SNS 02 - Modified: 2023-10-10 14:17:26 - Feat.: 1 - Title: Šimečka o koaličných rokovaniach: Hlási možný ústupok pri ministrovi vnútra, oceňuje postoj KDH 03 - Modified: 2023-10-10 14:07:41 - Feat.: 1 - Title: Všetko je v hre, povedal Fico. Rokovania o novej vláde pokračujú, dohoda môže byť oznámená už zajtra
01 - Modified: 2024-05-01 11:23:00 - Feat.: - Title: Budem robiť všetko pre to, aby Slovensko bolo plnohodnotným členom EÚ, vyhlásil Pellegrini 02 - Modified: 2024-04-30 13:30:27 - Feat.: - Title: Najnovší prieskum: Koalícia by bola ešte silnejšia, klesli Smer aj PS 03 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 04 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 05 - Modified: 2024-04-26 12:27:39 - Feat.: - Title: PS kritizuje, že návrh k horskej záchrannej službe sa venuje len jednej téme
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 11:47