StoryEditor

Hlas sa rozhodol a ukončil špekulácie. Rokovať o zostavení vlády bude už len so Smerom a SNS

10.10.2023, 15:50
Autor:
TASRTASRlmlm

Peter Pellegrini zdôvodnil, že podoby možnej koalície zadefinovalo aj KDH, keď odmietlo účasť vo vláde so Smerom a zároveň zdôrazňovalo červené čiary voči Progresívnemu Slovensku.

Hlas bude viesť ďalšie rokovania o zostavení vlády iba so stranami Smer-SD a SNS. Jednomyseľne o tom rozhodlo utorkové predsedníctvo strany. Informoval o tom predseda Hlasu Peter Pellegrini.

Predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová by mala mať výsledok rokovaní o zostavení vlády do konca týždňa. Zároveň potvrdil, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri.

Pellegrini vysvetlil dôvody

Oveľa viac prienikov nachádza Pellegrini so Smerom a SNS, ocenil aj spoločné konštruktívne povolebné rokovania. Trojkoalíciu považuje za praktickejšiu. Ak to však prestane medzi nimi fungovať, strana z vlády odíde.

"Som presvedčený, že v tejto konštelácii môže Hlas väčšinu volebných priorít splniť, a to je pre nás kľúčové," povedal. SNS bude podľa neho riadnym členom vládnej koalície a bude mať postavenie zodpovedajúce výsledku vo voľbách.

image

Prečo Pellegrini pochoval alternatívu k Smeru? Hádali sa ešte skôr, než začali a ukázali amaterizmus, tvrdí

Skonštatoval, že Slovensko teraz nepotrebuje žiadne politické zlepence či vymedzovanie červených čiar. "Stabilná vláda znamená, že sa nezopakuje tragédia z posledného volebného obdobia," poznamenal Pellegrini.

Zdôvodnil, že podoby možnej koalície zadefinovalo aj KDH, keď odmietlo účasť vo vláde so Smerom a zároveň zdôrazňovalo červené čiary voči Progresívnemu Slovensku.

Strana odmieta tiež povolebný pat. "Možnosť, že by žiadna vláda na Slovensku nevznikla, neprichádza v žiadnom prípade do úvahy," vyhlásil Pellegrini.

Líder Hlasu ocenil aj ponuku PS. Podotkol však, že mu nešlo o kreslo premiéra. "Nešlo nám o to pozliepať hocičo, aby som sa mohol vyhrievať na slnku," podotkol.

Zdroj konfliktov

Spojenie konzervatívcov a progresívcov videl ako zdroj konfliktov v budúcej vláde. Predsedovi Hlasu sa nepáčil ani spôsob, akým viedli PS, KDH a SaS neformálne rokovania.

Poukázal na to, že KDH viackrát zmenilo postoj, strany na seba útočili a odkazovali si veci cez sociálne siete. Na tom sa podľa Pellegriniho ukázalo, že Šimečka nie je pripravený na post premiéra. "Na ňom som videl neskúsenosť a mieru amaterizmu," povedal.

Na rozhodnutie šéfa Hlasu reagoval aj šéf KDH Milan Majerský. "Peter Pellegrini si vybral minulosť. Rozhodnutie o budúcej vláde záviselo od strany Hlas a ako sa ukázalo, tak ho so stranami Smer a SNS okrem minulosti spája aj budúcnosť. KDH toto rozhodnutie Petra Pellegriniho berie na vedomie." 

Pellegrini deklaroval, že Hlas bude garantom členstva Európskej únie a NATO. Pokiaľ by vláda chcela zmeniť svoju zahranično-politickú orientáciu, tak Hlas z koalície odíde.

"Ak SNS vstúpi do koalície, ktorá je založená na takýchto hodnotách, tak musí pán predseda garantovať, že jeho politická strana pôjde v tejto línii," poukázal Pellegrini.

Zároveň dodal, že zo Slovenska sa nestane sociálny experiment a nebude sa vracať späť či prešľapovať na mieste.

Poverenie na zostavenie vlády má predseda víťaznej strany vo voľbách Smer-SD Robert Fico. Neformálne rokovania viedlo aj PS, ktoré chcelo vytvoriť štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:15