Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Všetko je v hre, povedal Fico. Rokovania o novej vláde pokračujú, dohoda môže byť oznámená už zajtra

10.10.2023, 15:04
Autor:
TASRTASR

Podľa informácií TASR by mali strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS oznámiť dohodu v stredu. Zatiaľ to nik zo spomínaných strán oficiálne nekomentoval.

Rokovania o novej vládnej koalícii po septembrových parlamentných voľbách pokračujú. Uviedol to predseda Smeru-SD Robert Fico pred utorkovým stretnutím predsedníctva strany.

"Ideme sa poradiť, čo ďalej, ako budeme postupovať. Rokovania ďalej prebiehajú," povedal Fico. Podčiarkol, že informovať o nich nebudú dovtedy, kým nebudú závery. "Všetko je v hre," poznamenal.

Fico počas dňa rokoval aj s SNS. Podľa informácií TASR by mali strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS oznámiť dohodu v stredu. Zatiaľ to nik zo spomínaných strán oficiálne nekomentoval.

Robert Fico opäť premiérom

Poverenie na zostavenie vlády má predseda víťaznej strany Smer-SD. Podľa doterajších informácií rokuje najmä s Hlasom-SD a SNS. Predsedníctvo KDH spoločnú vládu so Smerom-SD odmietlo, o téme má rokovať ešte Rada KDH. Neformálne rokovania vedie aj PS. Vytvoriť by chcelo štvorkoalíciu s Hlasom-SD, KDH a SaS.

image

Kto prevezme ministerstvá? Nová vláda podľa HN: Saková, Kaliňák aj Tomáš

Robert Kaliňák zo Smeru-SD skonštatoval, že od volieb nemali možnosť pozrieť sa na aktuálnu situáciu z pohľadu vyjednávaní a možností zostavenia vlády. Verí, že rokovania sú v dobrom stave.

Na otázku o ponukách pre Hlas-SD od Progresívneho Slovenska odpovedal, že rozhodnúť sa musia tí, ktorým sú ponuky dávané. Nevie, ako sa Hlas-SD rozhodne. Verí, že Hlas-SD aj SNS sa budú riadiť svojimi slovami z kampane. Kaliňák tvrdí, že ľudia odmietli Progresívne Slovensko vo voľbách, argumentuje rozložením síl.

Podľa zistení HN rezort vnútra má pripadnúť Hlasu, avšak Denisa Saková nemusí byť na jeho čele. Robert Fico pravdepodobne štvrtýkrát zasadne do premiérskeho kresla. Podľa politológa by mali byť v SNS opatrní pri dosadzovaní ľudí na lukratívne vládne pozície.

„Zdá sa, že pozícia Petra Pellegriniho je slabšia, ako sa zdalo. Teoreticky, keby prijal silné rozhodnutie, tak by mohol byť súčasťou aj inej zostavy, ale zdá sa, že nemal inú možnosť,“ komentuje dianie politológ Grigorij Mesežnikov.

image

Danko v paláci vytkol Pellegrinimu rokovania so Šimečkom: Bez toho by nám zostavovanie vlády išlo lepšie

HN sa pozreli do zoznamov členov strán a vytvorili možný zoznam potenciálnych ministrov a ministeriek. Najviac rezortov má pripadnúť Smeru, potom Hlasu a SNS bude mat zvyšok.

Kľúčová pozícia Hlasu

O novej vláde rozhodne tretia najsilnejšia strana, Hlas-SD. Peter Pellegrini si musí vybrať medzi Robertom Ficom a Michalom  Šimečkom.

image

Šimečka o koaličných rokovaniach: Hlási možný ústupok pri ministrovi vnútra, oceňuje postoj KDH

V snahe zostaviť koalíciu s Hlasom mu predseda PS ponúkol post premiéra, ako aj rovnaký počet ministerstiev, aké dostanú progresívci. Napriek tomu, že má menší mandát. Podľa Šimečkových slov Fico takúto ponuku dať nevedel. Najnovšie oznámil aj ochotu vzdať sa ministerstva vnútra.

01 - Modified: 2023-10-10 14:17:26 - Feat.: 1 - Title: Šimečka o koaličných rokovaniach: Hlási možný ústupok pri ministrovi vnútra, oceňuje postoj KDH 02 - Modified: 2023-10-09 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Český politológ: Slovensko nepôjde cestou Maďarska ani Poľska. Znepokojujúca je iná vec 03 - Modified: 2023-10-09 16:05:56 - Feat.: 1 - Title: Nový Život SNS: Čo hrozí Dankovi od Tarabu
01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 22:19