Školám hrozí ešte väčší odchod učiteľov, reformy vo vzdelávaní sú stále nejasné. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Školstvo nie je pre vládu prioritou. Zvyšovanie platov učitelia nepocítia, tvrdí analytik (rozhovor)

23.12.2022, 00:00

V rozhovore s analytikom Centra vzdelávacích analýz Michalom Rehúšom sa dočítate:

  • Ako chce ministerstvo školstva meniť záväzky z plánu obnovy.
  • Či pomôže novinka v školách, aby neprichádzalo k útokom študentov ako v Novákoch alebo vo Vrútkach.
  • Čo všetko sa tento rok v školstve zmenilo a kde nastal posun.

Na stoličke šéfa rezortu Branislava Gröhlinga v októbri nahradil Ján Horecký. Zmenilo sa niečo odvtedy v prístupe ministerstva k reformám?

Aktuálne vedenie ministerstva zatiaľ príliš nekomunikuje o pripravovaných reformách. Mnohé informácie sa k verejnosti nedostávajú. Kľúčová je reforma v oblasti podporných opatrení, teda aby každé dieťa, ktoré musí prekonávať ťažkosti, dostalo podporu – napríklad asistentov. Koncom leta bola pripravená legislatívna zmena a bola predložená na pripomienkovanie. Boli zozbierané pripomienky od jednotlivých aktérov, no ďalej sa to nepohlo. Nevieme, čo sa s návrhom deje, či sa bude prerábať alebo pripomienkový proces nie je ani vyhodnotený. Netušíme, či tam bude kontinuita alebo nie. Je možné, že pôvodný návrh bude zmenený. Vyžadoval totiž pomerne veľké financie. Predchádzajúci minister Gröhling ich nevyrokoval. Je úlohou aktuálneho vedenia, aby vyrokovalo finančnú podporu. Ak sa tak nestane, bude musieť pôvodný návrh zmeniť.

image

Ohrozí pád vlády historické reformy v školstve? Zmeny na ministerstve prinášajú riziká, varuje odborník

Zámerom bolo, aby školám prideľovali asistentov automaticky. Považujete to za lepší spôsob ako ten súčasný?

Hneď ako by mala škola určitý počet žiakov, mala by nárok na financie na asistentov alebo odborných zamestnancov. Myslím si, že to je dobrý model. Vychádza z toho, ako to robia napríklad v Írsku. Školám by to pri istom počte žiakov mohlo garantovať dostatok podporného personálu pre deti. Financie, ktoré boli potrebné na zabezpečenie personálu, boli v stovkách miliónov eur ročne. Na túto reformu bolo potrebných 367 miliónov eur ročne. Zatiaľ určite nie sú v štátnom rozpočte. Systém je dobrý a vyriešil by situáciu s chýbajúcim personálom na školách, no obávam sa, že financie sa nenájdu. 

Jej súčasťou bol aj katalóg podporných opatrení, ktorý by mal podporiť duševné zdravie, bezpečný pohyb v kyberpriestore. V poslednom období sa na školách odohralo viacero útokov. Pomôže eliminovať tieto udalosti v budúcnosti?

Katalóg je dôležitý prvok, ale sám osebe nedokáže vyriešiť problémy. Aby tu bola prevencia týkajúca sa psychického zdravia a bezpečného priestoru, na to je potrebný personál. Je dobré, že vznikol, s personálom, ktorý je aktuálne v školách, sa to určite nepodarí naplniť. Reforma je celok, nedajú sa prijať len podporné opatrenia bez personálu. Zároveň, keď ho doplníme a nebude vedieť, aké sú rámce a štandardy, tiež to nemusí fungovať. Je dôležité zaviesť oba piliere – aby boli vypracované podporné opatrenia a aby ich mal kto poskytovať.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-12 18:32:46 - Feat.: 1 - Title: Chrípka udrela skôr a silnejšie. Hygienici museli zatvoriť stovky škôl 02 - Modified: 2022-12-08 18:32:21 - Feat.: 1 - Title: Medzi učiteľmi panuje veľká únava, mnohí už zmenám nedôverujú, hovorí mentorka pedagógov (rozhovor) 03 - Modified: 2022-12-06 14:34:48 - Feat.: 1 - Title: Zostali na Slovensku, no štipendium im nevyplatili. Cítime sa oklamaní, hovoria študenti
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Nové zistenia: Dieťa nechceli v materskej škole, lebo malo problém so stravou. Inde žiakom zamrežovali výťah 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 02:06