StoryEditor

Pravica sa môže rozpadnúť na Hrušovskom

SDKÚ podľa naišich informácií nepodporí spoločného kandidáta. Bugár priznáva, že tak budú rozmýšľať, či má Ľudová platforma vôbec význam.

Po tom, ako sa pravica nedokázala spojiť a získať slušný výsledok v župných voľbách, hrozí jej ďalšie fiasko. Tentoraz pri prezidentských voľbách, ktoré budú už o pár mesiacov. Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára práve tieto voľby rozhodnú o budúcnosti celej Ľudovej platformy (spojenie strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd).

Ťažké rozmýšľanie

Ani v boji o palác totiž pravica nie je jednotná a stále nemá spoločného kandidáta. Kresťanskí demokrati spolu s Mostom sa už pred mesiacom postavili za Pavla Hrušovského. Ich tretí partner SDKÚ sa dodnes k jeho kandidatúre nevyjadril. „Ak SDKÚ nepodporí kandidáta Hrušovského, bude to chvíľa, keď budeme musieť rozmýšľať, ako ďalej s Ľudovou platformou a či to má význam,“ priznal Bugár.

Ďalšia spolupráca trojice pravicových strán podľa neho stojí a padá na šéfovi SDKÚ Pavlovi Frešovi. Ten spolu s Monikou Flašíkovou Beňovou (kandidátka Smer-SD) postúpil do druhého kola župných volieb. Až po ňom sa má strana vyjadriť, koho v prezidentských voľbách podporí. Predseda SDKÚ Bugárove slová nechcel komentovať. „K voľbe prezidenta sa vyjadríme v súlade s uznesením Prezídia SDKÚ-DS vtedy, keď budú známi všetci relevantní prezidentskí kandidáti, teda po župných voľbách,“ odpovedal na otázky HN Frešo.


Prečítajte si komentár Arpáda Soltésza: Figeľ na Ficovom rukáve


„Neobhájiteľný kandidát“

Naďalej však trvá na tom, že stredopravé strany sú silné len vtedy, keď sa spoja. To sa však v prípade boja o Prezidentský palác poruší podľa našich informácií práve na strane SDKÚ. Ako nám totiž prezradil vysokopostavený zdroj z prostredia SDKÚ, ktorý nechcel byť menovaný, konečné rozhodnutie strany nebude v prospech Hrušovského.

„Neviem si predstaviť, ako by sme to odôvodnili našim voličom, on nie je obhájiteľný kandidát pre nás,“ zdôvodnil.

Aj pre predsedu KDH Jána Figeľa je spoločný postoj pri prezidentských voľbách základom budúcej spolupráce. „Ľudová platforma je prirodzeným zoskupením hodnotovo blízkych strán, ktoré sú združené aj na európskej úrovni. Základom jej odhodlania je účinná spolupráca.“

Zbytočná platforma

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus nevidí inú cestu na úspešný reštart pravice, ako sa spojiť v prezidentských voľbách. Súhlasí s Bugárom, že ak k tomu nedôjde, je Ľudová platforma úplne zbytočná. „Mali by vysielať spoločné jednoznačné posolstvo svojim voličom, to nemôže byť o kompromise dvoch strán, ak hovoríme, že platformu tvoria tri,“ skonštatoval pre HN.

Ak nezabojujú o prezidentskú stoličku spoločným silným kandidátom, Ľudová platforma taká, ako ju poznáme dnes, už podľa neho nikdy nebude. Vytvorenie tohto zoskupenia iniciovalo pred rokom KDH. Očakávalo sa, že hlavnú úlohu zohrá najmä pri župných ako aj blížiacich sa prezidentských voľbách.

 

Smer vidí v KDH budúceho partnera

Spojenie vládneho Smeru-SD s opozičným KDH v župných voľbách zafungovalo. Spoločne šli v dvoch krajoch – v Nitrianskom a Banskobystrickom. Minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák pripúšťa, že KDH je pre nich potenciálny partner aj do budúcnosti, keďže sú si hodnotovo blízki. „Slovensko je krajina kresťansky založená so sociálnym cítením, je to prirodzené,“ uviedol minister pre HN.

Aj predsedníčka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková, ktorá je zároveň šéfka strany v Banskej Bystrici, hovorí o tom, že sa im s KDH spolupracovalo dobre. „Viem si predstaviť preniesť to aj na najvyššiu úroveň,“ povedala. KDH podporilo na regionálnej úrovni kandidáta Smeru Vladimíra Maňku, čo sa vraj nepáčilo vedeniu hnutia. Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ trvá na tom, že jeho strana je konštruktívnou opozíciou. „Náš prístup k správe vecí verejných je vo veľkej miere odlišný od toho, čo vláda Smeru dnes na Slovensku robí,“ reagoval pre HN. Budúcu spoluprácu so Smerom však otvorene neodmietol. Časť kresťanských demokratov aj po voľbách v roku 2006 zvažovala koalíciu so Smerom, v KDH dokonca hrozil kvôli tomu rozkol. Smer šiel nakoniec do vlády s ĽS-HZDS a SNS.

01 - Modified: 2005-09-09 09:33:00 - Feat.: 0 - Title: V piatok po prvý raz zasadne komisia na privatizáciu letísk Bratislava a Košice 02 - Modified: 2005-09-09 09:42:24 - Feat.: 0 - Title: Komentár HN: Ide o miliardy daní
01 - Modified: 2024-01-25 23:04:32 - Feat.: - Title: "Nikdy viac je teraz!" Proti pravicovému extrémizmu v Nemecku protestovali desaťtisíce ľudí 02 - Modified: 2024-01-18 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravica a ľavica je preč. Európske voľby rozhodne päť hlavných tém, ktoré trápia voličov 03 - Modified: 2023-11-29 21:00:14 - Feat.: - Title: Koalíciu s Wildersom odmietla už druhá strana. Pravicový protiislamský politik sa obráti na ďalšiu 04 - Modified: 2023-09-28 12:09:50 - Feat.: - Title: Upadajúcu Európu preberá Nová pravica. K moci sa dostávajú antisystémoví nacionalisti 05 - Modified: 2023-09-21 19:39:03 - Feat.: - Title: Nemeckí voliči sa posúvajú silne doprava, ukazuje štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 17:13