StoryEditor

Komentár HN: Ide o miliardy daní

09.09.2005, 00:00
Vlaňajší čistý zisk predstavoval približne 10 miliárd a do štátneho rozpočtu odviedla takmer 2,5 miliardy korún. Aby sa spoločnosť vyhla podobným obmedzeniam, môže sa stať, že sa zo Slovnaftu stane tzv. prepracovateľská rafinéria. To by mohlo pre štátny rozpočet znamenať výrazné straty v podobe nižších daňových príjmov a bez výraznejšieho vplyvu na ceny motorových palív na Slovensku.

Rast cien pohonných látok začína sužovať občanov i podnikateľov. Tí ich pravdepodobne prenesú vo forme vyšších cien svojich tovarov na koncového zákazníka. Ministerstvo financií zatiaľ nehodlá znížiť spotrebné dane a naďalej tvrdí, že rafinéria Slovnaft vykazuje neprimerane vysoký zisk, kvôli čomu jej udelila pokutu vo výške 1,3 miliardy korún. Vlaňajší čistý zisk predstavoval približne 10 miliárd a do štátneho rozpočtu odviedla takmer 2,5 miliardy korún. Aby sa spoločnosť vyhla podobným zásahom, ktoré nie sú v trhových ekonomikách bežné, môže sa stať, že sa zo Slovnaftu stane tzv. prepracovateľská rafinéria. To by mohlo pre štátny rozpočet znamenať výrazné straty v podobe nižších daňových príjmov a bez výraznejšieho vplyvu na ceny motorových palív na Slovensku.
Prepracovateľské rafinérie zabezpečujú výlučne spracovanie ropy za poplatok. Pritom vyrobené produkty už nie sú v ich vlastníctve, ale obvykle vo vlastníctve obchodných spoločností, ktoré zabezpečujú predaj. Z predaja dosahujú aj zisky. Vzhľadom na skutočnosť, že európsky trh s motorovými palivami je vo väčšine krajín plne liberalizovaný, obchodná spoločnosť takéhoto typu môže byť registrovaná prakticky v ktorejkoľvek z týchto krajín. Výsledkom by mohlo byť, že prepracovateľská rafinéria Slovnaft bude dosahovať v SR len minimálny zisk, čo bude znamenať aj podstatne nižšie príjmy pre štátny rozpočet v podobe daní. Takýto krok by však nemal výraznejší vplyv na ceny motorových palív na Slovensku, lebo tie sa budú naďalej odvíjať od svetových cien.
Podľa našich informácií Slovnaft uvažuje o riešení, ktoré nie je vo svete ojedinelé, v dôsledku skutočnosti, že MF SR uložilo Slovnaftu pokutu za minuloročný výrazný nárast zisku spoločnosti, a to aj napriek tomu, že podobný trend zaznamenali aj ostatné ropné spoločnosti. Navyše Slovnaft tvrdí, že až viac než tri štvrtiny svojho zisku generuje z exportu. Preto je pravdepodobné, že ak Slovnaft k takémuto kroku pristúpi, obchodná spoločnosť dosahujúca zisk z predaja palív bude registrovaná v niektorej z krajín, kde neexistuje umelé obmedzovanie ziskovosti firiem. Takto by chýbajúce daňové príjmy putovali do štátneho rozpočtu tejto krajiny, namiesto do rozpočtu Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 01:40