StoryEditor

Chcete byť úspešní? Dobre sa vyspite, radia vedci

19.06.2016, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Prekliatím nášho storočia je nedostatok spánku. Vo Francúzsku podľa výskumu Národného ústavu pre spánok a bdelosť 73 percent ľudí uvádza, že sa budí najmenej raz za noc. Cez deň je ospalých 25 percent ľudí a zhruba tretina trpí poruchami spánku, píšu lidovky.cz.

Americká mediálna podnikateľka a zakladateľka internetových novín Huffington Post Arianna Huffington vo svojom poslednom blogu píše: "Ak zadáte do Googlu slová, prečo som ... ', tak prvé, čo sa vám ukáže, je, prečo som unavený?'" Huffington, okrem iného zapálená vyznávačka takzvaného zdravého úspechu, je presvedčená, že spánok je nielen prínosom pre naše zdravie, ale nám tiež umožňuje dosiahnuť vytýčené životné ciele.

Flickr
"Nie sú to len technológie, ktoré narušujú spánok. V našom podvedomí je zakorenené presvedčenie, že profesionálne vyčerpanie a syndróm vyhorenia sú cenou, ktorú musíme platiť za úspech," hovorí Huffington.

Pozor na alkohol
Aké sú zásady, ktorých by sme sa mali držať, keď chceme dobre spávať, a vytvoriť si tak predpoklady na úspech? Najprv je potrebné vylúčiť alkohol. Aby sme tuho spávali, nesmieme si pred spaním dopriať ani pohárik. "Alkohol síce najskôr unavuje a uspáva, ale neskôr spánok narúša. Navyše sa kvalita nášho spánku s vekom prirodzene zhoršuje a čím sme starší, tým sme na účinky alkoholu citlivejší," hovorí neurobiologička Joëlle Adrien.

K dobrému spánku nám môže pomôcť aj nadýchanie sa levanduľovej vône. Táto fialová rastlina, ktorá sa v minulosti využívala pre svoje upokojujúce účinky, je stále populárnejšia. Aj iné bylinky, používané vo forme esenciálneho oleja, nám môžu pomôcť zaspať. "Majorán, ktorého vôňa sa podobá tymiánu, sa odporúča v prípade porúch spánku a pri rozrušení. Levanduľa, ruža a pomarančové kvety zmierňujú stres a úzkosť upokojujúcimi účinkami na nervový systém. Jedna kvapka na golier pyžama alebo na vankúš pomáha nielen zaspať, ale telo aj po celú noc upokojuje," vysvetľuje doktor farmácie a arómaterapeut Philippe Couturier.

Flickr

Nahota prospieva
V roku 2012 sa v Spojených štátoch uskutočnil výskum, ktorý ukázal, že 57 percent Američanov, ktorí v noci spia nahí, tvrdí, že sú v partnerskom vzťahu šťastní. "Keď vy a vaša partnerka spíte nahí, vzájomný dotyk kože uvoľňuje hormón lásky oxytocín. Budete sa viac milovať a je známe, že orgazmus je najlepším liekom proti nespavosti," cituje francúzsky denník Le Figaro psychoterapeutku Fran Walfish.

Ak ste minulú noc zle spali, potom sú dôsledky oveľa závažnejšie ako kruhy pod očami. Americkí vedci z lekárskeho centra Cedars Sinai v Los Angeles zistili, že jediná noc zlého spánku má na naše zdravie rovnako negatívny účinok ako pol roka nezdravej výživy s veľkým množstvom tuku. Vedci tiež  skonštatovali, že nedostatok spánku ovplyvňuje citlivosť na inzulín rovnako ako nezdravá výživa a zvyšuje riziko obezity. Keď sa telo stáva menej citlivé na inzulín, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, musí ho produkovať viac, aby udržalo glykémiu na stabilnej úrovni. To môže viesť aj k vzniku cukrovky druhého typu, ktorá je spájaná s mnohými vážnymi komplikáciami, vrátane srdcových chorôb.

01 - Modified: 2024-04-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, poraziť horúčku môžete aj vďaka domácim trikom 02 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí 04 - Modified: 2024-04-26 11:46:19 - Feat.: - Title: Ako často meniť pyžamo? Na internete sa strhla búrlivá diskusia, vyjadrili sa k tomu aj odborníci 05 - Modified: 2024-04-25 08:08:08 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 09:43