Ďalším varovným signálom, že by ste mohli mať nádor pankreasu, je urputná bolesť brucha a chrbta. Tá sa môže objavovať v pokročilom štádiu choroby, aj na jej začiatku. "Keď totiž nádor postihne vývodné cesty pankreasu, dotyčný potom trpí bolesťami brucha. Je jediná výnimka, kedy sa choroba začne prejavovať v skoršom štádiu," uviedol pre iDNES.cz uznávaný onkológ Jiří Vorlíček. A kde presne bolesť ucítite? "Umiestnite špičku prsta na hornú časť brucha, tesne pod hrudnú kosť. Potom si predstavte, ako váš prst smeruje priamo skrz vaše telo k chrbtici. To je obvyklé miesto, kde pacienti s rakovinou pankreasu hlásia bolesti, "hovorí gastroenterológ Christopher DiMaio.Pixabay
StoryEditor

Ako bojovať so salmonelou? Tu je päť prírodných domácich liekov

08.04.2022, 11:54
Autor:
sansan
Taliansky výrobca preventívne sťahuje zo slovenského trhu pre kauzu salmonelózy v zahraničí svoje čokoládové vajíčka a cukríky Kinder. Čo toto ochorenie spôsobuje a ako sa mu dá predísť?

Výrobky Kinder, medzi ktoré patrí aj čokoládové vajce od spoločnosti Ferrero, aktuálne čelia kauze prípadov salmonelózy vo Francúzsku či v Nemecku.

Taliansky výrobca preto začal preventívne sťahovať zo Slovenska niektoré šarže čokoládových vajíčok alebo cukríkov vyrobených v Belgicku. 

​Salmonela je škodlivá baktéria a jedna z najbežnejších chorôb prenášaných potravinami. Je preto dôležité mať po ruke nejaké prírodné prostriedky na otravu jedlom pre prípad, že by ste sa vy alebo niekto z rodiny nakazili salmonelózou.

Prinášame preto základné fakty, ktoré by ste o nej mali vedieť, ako aj zoznam účinných domácich liekov, ktoré vám môžu pomôcť pri zotavovaní.

Aké sú príznaky otravy?

Príznaky baktérií salmonely zvyčajne zahŕňajú hnačku, horúčku, žalúdočné kŕče a žalúdočnú nevoľnosť. Symptómy zvyčajne začínajú 6 hodín až 6 dní po infekcii a trvajú 4 až 7 dní. Väčšina ľudí sa zotaví bez špecifickej liečby, ale choroby niektorých ľudí môžu byť také závažné, že musia byť hospitalizovaní.

Toto sú podľa portálu Food Poisoning News domáce lieky, ktoré môžu pomôcť s miernymi príznakmi infekcie salmonelou:

1. Zostaňte hydratovaní

Zostať hydratovaní a nahradiť stratené tekutiny by mali byť prvou líniou obrany proti akémukoľvek typu infekcie, vrátane salmonely. Otrava jedlom môže spôsobiť dehydratáciu a nerovnováhu elektrolytov.

Pite veľa tekutín, najmä vody, a športové nápoje, ktoré obsahujú elektrolyty. Môžete tiež zvážiť použitie voľne predajného rehydratačného roztoku, ktorý sa riadi pokynmi Svetovej zdravotníckej organizácie pre perorálny rehydratačný roztok.

2. Jablčný ocot

Jablčný ocot sa dlho používa ako prírodný liek na rôzne zdravotné problémy. Predpokladá sa, že pomáha v boji proti in...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 02 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 03 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 04 - Modified: 2024-04-03 21:43:52 - Feat.: - Title: "Nejde o zdravotné dôvody." Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu k osobám s transsexualizmom 05 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 11:51