StoryEditor

Návod na ozdravenie kĺbov. Prinášame nové metódy, ktoré pomáhajú

18.03.2022, 23:00
Ak raz umelá inteligencia vypočíta najfrekventovanejšie vety sveta, „bolia ma kĺby“ sa zaradí prinajmenšom do prvej stovky. A čoskoro možno aj päťdesiatky.

Západný svet sa pomaly prepadáva do epidémie artrózy a diagnózy typické pre dôchodkový vek sa vyskytujú už aj u tínedžerov. Akú nádej do tohto stavu prináša veda a medicína? A čo môžeme pre svoje kĺby spraviť aj sami a dnes?

Aspoň viem, že žijem! Takto nás, teda svoje vnučky a vnuka (a zrejme i seba), utešoval starý otec vždy po tom, ako si s bolestivou grimasou pošúchal koleno.

​Dodnes si pamätám moment, keď mi Andrey Švec, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre ortopédiu, povedal, že endoprotéza má zmysel aj po osemdesiatke.

A tiež moment, keď som túto informáciu skeptickému starkému tlmočila. Napokon mu síce fatálne vypovedal iný orgán, ale spomienka na to, ako bleskurýchle nádej premieňa ľudskú perspektívu, vo mne zostala. Akými informáciami možno vliať nádej našim blízkym s boľavými kĺbmi v roku 2022?

Tri kĺbové zabijaky

Ochorenia kĺbov – ako to už pri ochoreniach všeobecne býva – prinášajú do života nielen jeden, ale viacero druhov utrpenia. Popri bolesti, a tá vie byť v prípade kĺbov nesmierne intenzívna, je to predovšetkým obmedzenie pohybu.

A v tomto bode sa utrpenie vetví ďalej: menej pohybu znamená menšiu psychickú podobu, zvýšené riziko ďalších zdravotných problémov, a v neposlednom rade redukciu koníčkov s ním spätých. Teda predovšetkým športu, turistiky, cestovania...

V tomto momente sa však zastavme. Azda žiadna iná oblasť týkajúca sa kĺbov totiž nie je zahltená toľkými predsudkami a mylnými informáciami ako práve pohyb.

Na úvod si ujasnime jedno: kĺby ohrozuje rovnako ten nedostatočný ako ten nárazový. A faktor, ktoré obe tieto krajnosti ešte komplikuje, je nadváha. Tieto tri činitele stoja aj za posunom mnohých diagnóz spojených s kĺbmi do čoraz nižšieho veku.

Počas analýzy krokomerov ešte pred začiatkom pandémie sa zistilo, že mladí Francúzi (Slováci za západnými krajinami v tomto smere ešte zaostávajú) vo veku 18 až 24 rokov majú zaznamenaných priemerne menej krokov denne ako skupina vo veku 54 až 65 rokov.

A to je veľký problém, ktorého dôsledkom je okrem iného aj to, že diagnózy ako karpálny tunel či zápaly šliach sa vyskytujú už aj u tridsiatnikov či dokonca tínedžerov.

Z tohto dôvodu, ako aj pre neustále sa zvyšujúci vek dožitia, ortopédi už niekoľko rokov varujú pred prichádzajúcou epidémiou artrózy. A to, čo ju môže zvrátiť predovšetkým, je to, že sa budeme dostatočne hýbať. Či ešte lepšie: aj si o pohybe čo-to naštudujeme.

Najlepšia kĺbová výživa – pohyb

Klasickou situáciu, ktorej ortopédi dennodenne čelia je táto: ľudí bolia kĺby, a tak sa radšej (až tak) nehýbu. Je to síce pochopiteľné, ale nemalo by to byť samozrejmé. Týmto prístupom si totiž môžeme viac uškodiť než pomôcť. V prvom rade preto, lebo nič lepšie ako pohyb pre svoje kĺby k dispozícii nemáme.

„Prakticky všetku výživu, ktorú chrupavka dostáva, zís...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-11 09:22:28 - Feat.: 0 - Title: Boľavé kĺby nie sú len problémom starších: Čo robiť, keď už nám neslúžia a kde vidí medicína nádej? 02 - Modified: 2022-01-11 18:46:35 - Feat.: 0 - Title: Srdce v ohrození či bolesti kĺbov. Zima spúšťa vážne neduhy, takto sa im viete vyhnúť 03 - Modified: 2021-12-18 16:48:01 - Feat.: 0 - Title: Kĺby a kosti v ohrození. Prinášame návod na ich záchranu
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 02:34