Máte vo zvyku "ujedať" pri nočnom sledovaní televízie alebo sa budíte a vyberiete sa na výpravu do chladničky? V tom prípade nemôžete dúfať v radikálne zníženie hmotnosti, aj keď sa vo dne snažíte a dodržiavate všemožné diéty. Spozornieť by mali aj ľudia, ktorí vstávajú skoro ráno do práce a raňajkujú, keď väčšina ostatných ešte spí. Austrálska štúdia, ktorú cituje DailyMail, preukázala, že pre chudnutie je ideálna (od večera do raňajok) dvanásťhodinová pauza. Tím profesorky Amandy Pageovej z Adelaidskej univerzity skúmal dve skupiny laboratórnych myší, ktoré dostávali potravu bohatú na tuky. Jedna skupina mala prístup k potrave 24 hodín denne, druhá len polovicu tohto času. Myši, ktoré jedli len vo dne (alebo iba v noci, čo je ich prirodzená doba pre aktivitu), chudli. A to napriek tomu, že druhá skupina, ktorá mala prístup k potrave nepretržite, dostala rovnaké množstvo kalórií.Flickr
StoryEditor

Prečo nás večer prepadá vlčí hlad? Môžu za to hormóny

14.08.2018, 00:01
Autor:
ČTkČTk
Večer sa zvyšuje produkcia hormónu, ktorý stimuluje chuť na jedlo. Aj preto nás prepadá hlad.

Aby sme odolali pokušeniu, najlepšie je nevynechávať obed ani olovrant. Vo večerných hodinách totiž klesá hladina peptidu YY a proteínu leptínu, ktoré vyvolávajú pocit sýtosti. Preto nesmieme čeliť večernému pokušeniu hladní. Napísal to taliansky denník Corriere della Sera.

Večer je veľmi ťažké vzdať sa aspoň malého sústa. Dokážete odolať pokušeniu zahryznúť si aspoň do jednej čokolády? Môžu za to hormóny. Väčšina z nás sa až večer dokáže upokojiť a relaxovať a jesť, väčšinou veľa. 

Vedci zistili, že ťažko ovládateľný večerný hlad závisí, aspoň čiastočne, od toho, ako sa počas dňa v našom tele mení koncentrácia hormónov, ktoré signalizujú hlad a pocity sýtosti.

Štúdia, ktorú zverejnili na stránkach International Journal of Obesity ukazuje, že neskoro popoludní sa vylučuje menej hormónov, ktoré nám pomáhajú k tomu, aby sme to s jedlo nepreháňali.

Naopak, hladina hormónov, ktoré vyvolávajú túžbu po jedle, s nástupom večera postupne stúpa. Výskum realizovaný na malej skupine dobrovoľníkov trpiacich obezitou či nadváhou, z ktorých polovica trpela poruchou záchvatového prejedania sa a druhá polovica túto poruchu nemala, ale napriek tomu mala kilogramy navyše. 

Psychiatrička Susan Carnellová z Univerzity Johnsa Hopkinsa sa snažila zistiť, či sa množstvo hormónov spájaných s túžbou po jedle počas dňa mení a či môžu súvisieť s poruchami príjmu potravy, ako je napríklad prejedanie sa, nočný hlad a neschopnosť udržať si kontrolu nad jedlom.

Carnellová dala dobrovoľníkom o deviatej ráno a o štvrtej poobede jedlo, ktoré obsahovalo vždy približne 600 kalórií. Potom dobrovoľníci podstúpili experimentálny test stresu. Dve minúty držali ruku ponorenú do studenej vody (nejde o mučenie, ale o metódu, ktorá sa využíva v laboratóriách pre navodenie kontrolovaného stresu rovnakého pre všetkých).

Psychiatrička následne zmerala hladinu stresového hormónu kortizolu a hladinu hormónov, ktoré sa spájajú s kontrolou chuti na jedlo, ako je ghrelin, ktorý spôsobuje hlad, peptid YY a leptín, ktoré naopak navodzujú pocity sýtosti.

Po ďalšej polhodine prišla posledná časť experimentu: aby zistila, či sú tieto osoby schopné kontrolovať chuť na jedlo, ponúkla všetkým bohatý bufet, v ktorom bola pizza, hranolčeky, koláče a čokoláda.

Výsledky ukázali, že ráno je pocit hladu nižší ako večer. No nie je to iba pocit, pretože večer je aj najnižšia koncentrácia peptidu YY, ktorý znižuje chuť na jedlo. Naopak, rastie hladina hormónu ghrelinu, ktorý nás núti jesť.

Najvýraznejšie sa to prejavuje u ľudí so záchvatovým prejedaním. Títo majú ráno úroveň ghrelinu mimoriadne nízku, no večer veľmi vysokú. Ak sme pod stresom, rastie tendencia k zvyšovaniu hladiny hormónov hladu a večer je táto situácia priamo výbušná, pretože ako vrcholí celodenný stres, rastie aj hladina hormónov, ktoré nás nútia hľadať potešenie práve v jedle.

"Večer je pravdepodobnejšie, že budeme z hormonálnych dôvodov jesť viac, aj keď si to vôbec neuvedomujeme. Riziko sa výrazne zvyšuje, ak trpíme záchvatovým prejedaním sa, alebo sme v strese," hovorí doktorka Carnellová. 

"Ak vieme, že pokušenie je pravdepodobnejšie, umožňuje nám to prijať nejaké protiopatrenia: ak napríklad jeme viac v prvých hodinách dňa, nevynechávame obed a popoludní si doprajeme zdravý olovrant, večer sme menej hladní a sme schopní viac sa držať na uzde," dodáva. 

Ak vás zaujímajú otázky zdravej životosprávy, pozrite si aj nasledujúci rozhovor: 

01 - Modified: 2019-12-27 07:18:56 - Feat.: 0 - Title: Nenaleťte na diétne potraviny a neprestávajte jesť, inak nikdy neschudnete 02 - Modified: 2018-06-13 09:35:03 - Feat.: 0 - Title: „Zaručené" tipy na chudnutie, ktorým radšej neverte 03 - Modified: 2018-06-22 14:24:04 - Feat.: 0 - Title: Chudnutie jedením masla, slaniny a orechov
01 - Modified: 2024-01-28 13:00:00 - Feat.: - Title: Máte dotrénované? Po cvičení si naservírujte správne potraviny 02 - Modified: 2024-01-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Kto správne raňajkuje, ľahšie chudne, odkazuje odborníčka. Tu sú jej tipy, v ktorých sa nájde každý 03 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 04 - Modified: 2023-10-31 11:05:53 - Feat.: - Title: Mnoho rodičov je zúfalých zo stravovacích návykov svojich detí 05 - Modified: 2023-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Zdravá výživa nie je o šaláte. S týmito radami si pochutíte a podporíte aj svoju imunitu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
11. apríl 2024 18:02