Rýchle jedlo, ktoré však výžive nepomôže.FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Invazívne, škodlivé. Štúdia sumarizuje vpád jedného druhu produktov do stravy

03.12.2025, 00:00
  • Zažili sme drastickú zmenu, jej rozsah a dopady stále ešte len začíname skúmať.
  • Priemyselne vysoko spracované produkty radikálne premenili náš jedálniček. Zásadne súvisia s jeho zhoršením.
  • Sú spojené s chronickými chorobami, s poškodením každého orgánového systému nášho tela, píše Xman.cz

Štúdia magazínu Lancet je autoritatívna, starostlivá, obšírna. A varovná. Práca vydaná v aktuálnom čísle rešpektovaného magazínu neprináša nové zistenia, neprebáda otázku v konkrétnom, čiastkovom ohľade detailnejším pohľadom. Jej význam a prínos je opačný, vyniká záberom a šírkou poznatkov, ktoré zhŕňa.

„Jej autorský tím ľudovo povedané jednoducho na jednom mieste spísal, čo všetko vieme a čo s tým,“ komentuje prácu nutričná expertka Eliška Selinger.

„Výsledkom je obraz o tom, čo sa v posledných desaťročiach stalo s naším potravinovým systémom bez toho, aby sme tomu venovali dostatočnú pozornosť,“ zhŕňa prínos rozsiahlej práce. Onen obraz by mal alarmovať.

image

Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny

Produkty, ktoré vytlačili (tradičné) potraviny

Zmena sa začala písať vo vyspelých krajinách po druhej svetovej vojne, popisuje príbeh invázie ultraspracovaných produktov štúdie.

Potravinárske firmy začali používať výrobné procesy, ktorých cieľom nebolo iba predĺženie životnosti alebo podčiarknutie chuti tradičných potravín.

Ostatne, spracovanie potravín na oné účely poznalo ľudstvo samozrejme už dlho. Potraviny sa zmrazovali, sušili, fermentovali, zavárali, nasoľovali, konzervovali, pasterizovali.

Lenže nové technológie išli oveľa ďalej. Chemicky modifikovali zloženie potravín, narušovali ich štruktúru,...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-10-24 13:35:55 - Feat.: 0 - Title: Proti hypertenzii či cukrovke. Tu je návod, ako si nastaviť stredomorskú stravu podľa vlastných potrieb 02 - Modified: 2025-10-08 07:51:03 - Feat.: 0 - Title: Ako sa "vylepšujú" potraviny: Sú lokálne naozaj zdravšie a ktoré ultraspracované sú najhoršie? 03 - Modified: 2025-05-14 12:33:47 - Feat.: 0 - Title: Alarmujúce čísla o škodlivosti. Štúdia poukazuje na mieru problému ultraspracovaných potravín 04 - Modified: 2024-09-09 11:25:26 - Feat.: 0 - Title: Všetky neškodia. Obrovská štúdia nenašla len zlé ultraspracované potraviny
01 - Modified: 2025-12-02 12:29:12 - Feat.: - Title: Eva Pavlíková prehovorila o zdravotných problémoch: Predstavenie odohrala v takomto stave 02 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Trumpovi dochádzajú sily, stráca sa v prejavoch, píše denník. Lacný plátok, ľavicoví šialenci, zúril prezident 03 - Modified: 2025-11-29 09:00:00 - Feat.: - Title: Najlepšie darčeky „od seba pre seba“? Tu je 11 tipov, ktoré nakopnú tvoj mozog, podporia psychiku a posilnia tvoje zdravie 04 - Modified: 2025-11-28 10:30:14 - Feat.: - Title: Počet diagnóz spojených s HIV a AIDS stúpa, ukazuje VšZP. Najväčšiu skupinu tvoria muži v zrelom veku 05 - Modified: 2025-11-28 08:28:10 - Feat.: - Title: Speváčka SIMA náhle ruší koncerty. Fanúšikovia sa boja, je za tým táto diagnóza
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
03. december 2025 00:05