Jablko je najdokonalejšie jesenné ovocie, ktoré nám poslúži až do konca zimy. FOTO: Pixabay.com
StoryEditor

Odborníčka o tom, ako zvládnuť zimu v zdraví

Hana Zemanová, autorka bestsellerov o zdravom varení, ekologickom poľnohospodárstve a biopotravinách v rozhovore pre Lidové noviny hovorí:

Ako zvládnuť zimu v zdraví?

Treba reagovať na vplyvy zvonku. Mali by sme teda kompletne obmedziť studené jedlá, nedať si na raňajky jogurt alebo mlieko vytiahnuté z chladničky, a privádzať do tela šťavy. Nemusíme nad tým príliš premýšľať, ale jednoducho sa pozrieť, čo nám práve príroda ponúka: tekvica, koreňová zelenina, chren, reďkovky, koreň púpavy či lopúcha, jablká, hrušky. Jablko je najdokonalejšie jesenné ovocie, ktoré nám poslúži až do konca zimy.

Radila by som preto zaobstarať si dobrú zásobu nechemizovaných jabĺk. Fungujú tiež ako probiotiká, ktorými vyživujeme črevné mikroorganizmy. Je dobré podporiť zdravie čriev, aby telo zvládlo vydať väčšiu a kalorickejšiu zimnú stravu a malo dobrú obranyschopnosť. V črevách sídli okolo sedemdesiat percent imunitných buniek a vzniká v nich deväťdesiat percent hormónu šťastia serotonínu, takže s trávením súvisí aj naša psychika.

image

Spomenuli ste psychiku. Zima, s najkratšími dňami v roku, na nálade práve nepridáva...

Keď sa dobre zazimujeme, budeme odolnejší nielen fyzicky, ale aj psychicky. Pomôcť môžu aj mnohé bylinkové čaje, napríklad z harmančeka, lipy, dobromysle a ľubovníka. Keď si urobíme čaj z bylín nazbieraných v lete, keď bolo slnko v plnej sile, prinesieme si trochu slniečka do hrnčeka. Môžeme potom mať podobný zážitok aj v zime.

Čo vás bezkonkurenčne zahreje?

Slepačí vývar s množstvom koreňovej zeleniny a čiernym korením. Keď prídem premrznutá zvonku, dám si nohy do lavóra s hor...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-13 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako zo svojich génov vyťažiť maximum. Pozrite sa, čo dokázateľne predlžuje život 02 - Modified: 2024-01-09 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štúdia: Ľudia žijúci v zelených oblastiach starnú pomalšie 03 - Modified: 2024-01-06 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prinášame rady, ako zvládnuť chlad a mráz
01 - Modified: 2025-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy je nebezpečný aspirín či Ibalgin. Riziká, ktoré číhajú v liekoch, a čo všetko môže zmeniť ich účinok 02 - Modified: 2025-06-13 14:54:29 - Feat.: - Title: Búranie vedeckých mýtov o glutamane sodnom. Je naozaj škodlivý? 03 - Modified: 2025-06-13 08:53:38 - Feat.: - Title: Máte chuť na sladké? Jogurtový dezert s malinami ho určite zaženie 04 - Modified: 2025-06-13 08:36:49 - Feat.: - Title: TIP na super ľahký obed: Pečený losos s kelom 05 - Modified: 2025-06-12 13:53:43 - Feat.: - Title: Extrémne prechody od tuhých zím po horúce letá. Ak nastane kolaps v Atlantiku, Európu čaká výrazné ochladenie
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. jún 2025 03:09