Keď prúdu vzduchu počas spánku niečo bráni, prichádza chrápanie. V galérii prinášame tipy, ako ho poraziť.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Chrápanie vždy naznačuje ďalší problém. Ktoré choroby signalizuje?

04.10.2022, 16:04
  • Dýchanie počas spánku určuje jeho kvalitu a dĺžku, aj to, či sa premeníme na nočného „drevorubača“.
  • Chrápanie sa týka aj žien, najmä v období po menopauze alebo počas tehotenstva.
  • Preukázateľnou príčinou vzniku chrápania je aj obezita, ktorá v tomto ohľade dobieha najmä pánov.

Píše sa rok 1979 a na Univerzitu v Sydney sa po postdoktorandskom študijnom pobyte vracia Colin Sullivan. Počas troch predchádzajúcich rokov v Toronte skúmal spánkové vzorce špeciálne cvičených psov.

Ako malý spolu s bratmi neustále čosi majstroval, počas štúdia medicíny sa stretol s Davidom Readom, ktorého výskum syndrómu náhleho úmrtia dojčiat v ňom vyburcoval záujem o spánkovú medicínu.

Mladý medik a vedec v jednom sa zameral na takzvané spánkové apnoe, ktorého sprievodným javom bolo obvykle silné chrápanie. Pacienti počas spánku jednoducho na niekoľko sekúnd prestali dýchať.

Sedem tipov, ako poraziť chrápanie:

Problém sa v tom období riešil pomerne radikálne – tracheotómiou. Pri nej sa cez krk v priedušnici vytvoril otvor a doň sa zaviedla trubička, ktorá umožňovala neprerušovaný prísun vzduchu do pľúc. Nemožno sa čudovať, že medzi pacientmi nebola táto liečba príliš obľúbená.

Sullivan si zaumienil, že to musí ísť aj menej drasticky. A tak v laboratórnych podmienkach vytvoril prototyp akejsi masky, ktorá sa nasadila na tvár a pomáhala počas noci spriechodňovať dýchacie cesty a vyrovnávať nedostatok kyslíka.

Prvým testovaným človekom (po sérii pokusov so psami), bol 43-ročný stavebný robotník, ktorý odmietal chodiť po fuškách s dierou v krku.

Pokus bol úspešný, muž počas troch nocí strávených v nemocnici s maskou spal pokojnejšie a dlhšie ako kedykoľvek predtým. No najmä, neustále bez prestávky dýchal.

A ako píše odborný časopis The Lancet (v ktorom neskôr Sullivan uverejnil svoj priekopnícky výskum), nebyť článku v novinách The Sydney Morning Herald, prístroj by pravdepodobne neopustil steny laboratória. Po jeho uverejnení však Sullivanov tím zasypali stovky telefonátov od ľudí, ktorí mali podobný problém a dožadovali sa tejto metódy.

A tak uzrel svetlo sveta ventilačný prístroj nazvaný CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) určený aj na domáce použitie. „Vytvára neustály pretlak v dýchacích cestách a funguje v hltane ako vzduchová dlaha. Pri jeho správnom nastavení nedochádza ku kolapsu hltana a dýchanie je úplne normálne,“ vysvetlil v rozhovore pre český magazín Téma Karel Šonka, ktorý vedie na neurologickej klinike 1. lekárskej fakulty Karlovej univerzity Centrum pre poruchy spánku a bdenia.

„Prvé CPAP prístroje vytvoril Colin Sullivan doslova na kolene. Napríklad motor použil z vysávača. V každom prípade objav CPAP predĺžil život a zlepšil kvalitu života miliónom ľudí,“ dodáva neurológ.

Budíček na tristokrát

A ak sme spánkovým apnoe začali, tak práve preto, že dýchanie počas spánku je kľúčovým kritériom, ktoré určuje nielen jeho kvalitu a dĺžku. Ale aj to, či sa p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Návod na záchranu srdca. Prinášame najnovšie zistenia v oblasti kardiológie 02 - Modified: 2022-09-20 14:50:11 - Feat.: 0 - Title: Ste nočná sova? Štúdia zistila, že tieto typy ľudí môžu byť náchylnejšie na niektoré ochorenia 03 - Modified: 2022-06-28 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jedno pivo na večeru spánok nezhorší, naopak pozor na lieky, hovorí neurologička
01 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 02 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 15:17