Z hľadiska hospitalizácií a úmrtí vedie nelichotivú štatistiku chronické srdcové zlyhávanie.FOTO: Pixabay
StoryEditor

Návod na záchranu srdca. Prinášame najnovšie zistenia v oblasti kardiológie

24.09.2022, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
  • Vyskladajte si potraviny tak, aby ste mali dobrý pomer „omega trojky“ a „omega šestky“.
  • Ak si opakovane nameriate hodnoty tlaku nad ≥135/85 mmHg, treba návštíviť lekára.
  • Okrem pohybu môžete svojmu srdcu pomôcť aj dostatočným prísunom vitamínu D.

Nemálo ľudí zastáva názor, že fajčiari a nadmerní konzumenti alkoholu si môžu za svoje choroby sami. A vychádza im z toho napríklad to, že by si teda mali za zdravotnú starostlivosť platiť viac ako iní.

Nebudeme teraz dopodrobna analyzovať slabiny tohto výroku, akurát zakontrujeme otázkou: A čo tí, ktorí nadmerne solia a (maximálne s výnimkou prechádzky) nijako nešportujú, hoci im v tom objektívne nič nebráni? Mali by si za zdravotnú starostlivosť takisto platiť viac?

Nuž, v duchu tejto logiky by rozhodne mali. Lebo svoje srdce (a nielen ono) trápia podobne ako prvá skupina. Pozor, tým nijako neznižujeme devastačné účinky tabaku a alkoholu.

Skôr poukazujeme na pokrytectvo, ktorému prakticky všetci raz za čas prepadneme. Isté je jedno. Srdce je orgán, ktorý je neustále v pohybe. A akoby nám tým dávalo najavo, že aj od nás čaká podobné nasadenie.

Štatistiky sú v tomto nemilosrdné: pohodlnosť tela, teda neochota hýbať sa, a pohodlnosť ducha, teda neochota riadiť svoj život na základe poznanej múdrosti, ničia naše srdcia a následne aj nás.

image

Tichý zanášač našich ciev. Ako poraziť zvýšený cholesterol

Chutné náhrady

Po úvodnej „nakladačke“ trochu zvoľníme. Ak patríte k tým, ktorí túžia byť k svojmu srdcu láskavejší, pokojne začnite z tej príjemnejšej stránky. Napríklad si doprajte kávovo-kakaovo-mandľový dezert.

Podľa informácií Slovenskej nadácie srdca patria všetky tri spomínané ingrediencie k solídnym znižovačom kardiovaskulárneho rizika.

„Posledné štúdie dokazujú, že prídavok mandlí v strave nielen zvyšuje príjem výživných látok, ale urobí tak dokonca bez zbytočného prírastku na hmotnosti. Štúdia z roku 2004 dokázala, že ľudia, ktorí si do svojej stravy pridali denne 52 gramov mandlí, si tak zabezpečili vyšší príjem nenasýtených tukov, vlákniny, zeleninových proteínov, medi a horčíka, a zároveň významne znížili objem nasýtených tukov, živočíšnych bielkovín, sodíka, cholesterolu a cukru.

Zmeny zaznamenané po pridaní mandlí do stravy sú veľmi významné spolu s diétnymi odporúčaniami na zníženie rizika kardiovaskulárnych a iných chronických chorôb ako znižovanie príjmu nasýtených tukov. V inej štúdii vedci zistili, že kombinácia rastlinnej stravy so zložkami znižujúcimi cholesterol vrátane mandlí dramaticky znížila hladinu cholesterolu bez akejkoľvek zmeny telesnej hmotnosti.

Denná konzumácia približne 56 gramov mandlí počas obdobia jedného roka nemala za následok prírastok hmotnosti, zvýšil sa však príjem výživných látok – pravdepodobne preto, lebo mandle nahradili menej zdravé pochutiny. Výmena nízkovýživných a súčasne vysokokalorických jedál za mandle bohaté na nutričné látky podporuje kontrolu hmotnosti a prispieva k zníženému riziku srdcových chorôb a diabetu.

Nahrádzanie jedál a pochutín s podobným množstvom kalórií, ale s menším množstvom výživných látok mandľami je dôležitou súčasťou vyváženého stravovacieho plánu vytvoreného k dosiahnutiu a udržaniu si zdravej telesnej hmotnosti. Dokonca v porovnaní s ostatnými orec...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoký tlak: Nenápadná samovražda 02 - Modified: 2022-09-14 09:43:59 - Feat.: 0 - Title: Môže vypnutie kúrenia ohroziť zdravie? Izbová teplota by mala dosahovať 18 stupňov 03 - Modified: 2022-07-17 07:15:13 - Feat.: 0 - Title: Tichý zanášač našich ciev. Ako poraziť zvýšený cholesterol 04 - Modified: 2022-05-10 10:52:10 - Feat.: 0 - Title: Zmeny počasia naozaj ovplyvňujú naše zdravie. Kto by si mal dať pozor?
01 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Vytvorte si svoju vlastnú „modrú zónu“. Prinášame tipy, ako si môžete predĺžiť život 02 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 03 - Modified: 2024-04-29 05:39:16 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, horúčku môžete poraziť aj bez chemikálii. Zistite ako! 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:35 - Feat.: - Title: Tri kroky Britov aj s radikálnym rezom zastavili fajčiarov. Slovensko robí málo, len zdražiť cigarety nestačí
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
30. apríl 2024 01:01