Demonštrácie, ktoré prebehli v Československu v roku 1989 boli policajnými jednotkami potláčané s mimoriadnou tvrdosťou.National Security Archive
StoryEditor

Komunistický režim strácal v roku 1989 pôdu pod nohami, zachrániť ho mali policajné obušky

31.10.2019, 12:05
Silnejúce napätie v spoločnosti, stupňovanie opozičných aktivít a vlna demonštrácií predchádzali počas celého roka 1989 v Československu pádu komunistického režimu. A ten sa bránil zubami-nechtami.

Sedíte v policajnom „antone“, na rukách máte putá a lomcujú vami ťažko opísateľné emócie. Je to zvláštna zmes vzdoru, hnevu i strachu, mieša sa do toho tupá bolesť, keď po tele cítite rany od úderov a kopancov, a zároveň si v mysli znovu premietate, čo sa pred chvíľou vlastne stalo.

Znovu sa ocitáte v dave ľudí, znovu vidíte, ako oproti vám bežia policajti s obuškami a ako sa v tom všeobecnom zmätku snažíte dostať čo najďalej z ich dosahu. Vrážate do akéhosi muža v civile, ktorý vás jedným úderom zloží k zemi a vykrúti vám ruku za chrbát. Keď zovretie povolí, nasledujú kopance a údery obuškov. A zrazu, ani neviete ako, máte na rukách putá a vedú vás k autu, kde rozširujete spoločnosť zadržaných demonštrantov.

Vitajte v Prahe roku 1989, kde ste takúto či podobnú situáciu mohli v januári, auguste či októbri zažiť na vlastnej koži. Tak ako stovky účastníkov vtedajších protestov.

Opozícia vychádza do ulíc

Charta 77, Výbor na obranu nespravodlivo stíhaných, Nezávislé mierové združenie, Demokratická iniciatíva, Hnutie za občiansku slobodu. To je len malá časť zo spektra opozičných zoskupení, ktoré na sklonku osemdesiatych rokov fungovali v Československu. Pokúšali sa síce o dialóg so štátnou mocou, tá ho však odmietala a jedinou jej odpoveďou bola perzekúcia. A keďže do oficiálnych médií prístup nemali, pre spoločnosť zostávali takmer neznáme.

Jedným z prejavov rezistencie boli samizdaty. V socialistickom Československu 70. a 80. rokov zohrali dôležitú úlohu, vytvárali totiž suverénny svet slobodnej kultúry a intelektuálnej diskusie. Jedným z prejavov rezistencie boli samizdaty. V socialistickom Československu 70. a 80. rokov zohrali dôležitú úlohu, vytvárali totiž suverénny svet slobodnej kultúry a intelektuálnej diskusie. scriptum.cz, AAS

​Činnosť disentu sa tak nutne obmedzovala najmä na vyhlásenia, vydávanie samizdatov či ojedinelé akcie s neveľkou účasťou, o ktorých sa široká verejnosť dozvedala viac-menej iba zo Slobodnej Európy či z Hlasu Ameriky.

Keď sa teda nezávislé iniciatívy rozhodli preniesť svoje aktivity do verejného priestoru, v ktorom od augusta 1969 k žiadnemu

otvorenému vystúpeniu proti režimu nedošlo, jednou z otázok bolo, akú podporu nájdu u takzvanej mlčiacej väčšiny.

Dve horké pilulky

Prvým masovým vystúpením bola v marci 1988 sviečková manifestácia v Bratislave. Proti pokojné...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 04:59