Stalinove pozostatky po smrti vystavili na tri dni v Stĺpovej sieni moskovského Domu odborov.Wikimedia Commons
StoryEditor

Počas Stalinovho pohrebu sa v krajine zastavil život a na Červenom námestí zomreli stovky ľudí

09.03.2018, 05:31
Autor:
ČTKČTK
Dobová tlač písala pred 65 rokmi o rozlúčke s „najväčším priateľom a milovaným učiteľom celého ľudstva“, o „nesmiernej bolesti v srdci“ či o pocte „najväčšiemu géniovi našej epochy“.

Písal sa 9. marec 1953, keď v Moskve pochovávali sovietskeho diktátora Josifa Vissarionoviča Stalina, počas ktorého vlády zahynuli desiatky miliónov ľudí. Pohrebu na Červenom námestí sa okrem domácich straníckych špičiek zúčastnili najvyššie delegácie z krajín komunistického bloku. Československú viedol Klement Gottwald.

Na Červenom námestí a v priľahlom okolí sa v mraze tiesnili dva až tri milióny ľudí a menej alebo vôbec sa už písalo o tom, že v tlačenici a panike tam prišli o život stovky lidí. Dobová tlač písala o rozlúčke s „najväčším priateľom a milovaným učiteľom celého ľudstva“, o „nesmiernej bolesti v srdci“ či o pocte „najväčšiemu géniovi našej epochy“. Masové tryzny sa konali aj v ďalších sovietskych mestách.

Posledné Stalinove dni sú do istej miery zahalené tajomstvom. Asi medzi 1. a 2. marcom 1953 ho ranila mŕtvica a po záchvate zostal dlho ležať bez pomoci, čo vyvoláva množstvo špekulácií. Sedemdesiatštyriročný diktátor zomrel napokon 5. marca večer.

Členovia politbyra nesúci rakvu so Stalinovými pozostatkami. Vpredu idú Malenkov (vľavo) a Berija (vpravo). Členovia politbyra nesúci rakvu so Stalinovými pozostatkami. Vpredu idú Malenkov (vľavo) a Berija (vpravo). Wikimedia Commons

​Stalinove pozostatky boli najprv tri dni vystavené v Stĺpovej sieni Domu odborov, rovnako ako to v roku 1924 v prípade jeho predchodcu Vladimira Iľjiča Lenina a kde sa konali okrem straníckych zjazdov a štátnych pohrebov aj nechválne známe moskovské procesy s údajnými odporcami štátu. Potom rakvu previezli na delovej lafete na Červené námestie, kde sa konala oficiálna rozlúčka, počas ktorej sa úplne zastavil život v celom Sovietskom zväze. Ulicami všetkých miest sa rozliehal zvuk sirén a zvonov.

​Smútočné prejavy predniesli predseda Rady ministrov ZSSR Georgij Malenkov a jeho prví námestníci – obávaný šéf ministerstva vnútra Lavrentij Berija a Vjačeslav Molotov. Československú delegáciu viedol prezident Klement Gottwald a jej členmi boli minister národnej bezpečnosti Karol Bacílek a minister národnej obrany Alexej Čepička. Tri dni po návrate z Moskvy Gottwald zomrel.

Služobná priepustka, ktorá počas Stalinovho pohrebu oprávňovala jej držiteľa k vstupu na Červené námestie. Služobná priepustka, ktorá počas Stalinovho pohrebu oprávňovala jej držiteľa k vstupu na Červené námestie. Wikimedia Commons

​Panika na Červenom námestí a v priľahlých uliciach si vyžiadala podľa väčšiny zdrojov okolo 500 obetí, niektoré odhady hovoria až o 1 500 mŕtvych. Väčšina z nich bola ušliapaná alebo sa zadusila v tlačeniciach, niektorí zahynuli pri dopravných nehodách.

Po oficiálnej rozlúčke bola rakva s pozostatkami sovietskeho vodcu zahalená do čierneho a červeného súkna a okolo poludni ich uložili do mauzólea na Červenom námestí po boku Lenina. O tri roky neskôr však Nikita Chruščov na 20. zjazde komunistickej strany odsúdil kult Stalinovej osobnosti a na návrh robotníkov z niekoľkých závodov 22. zjezd KSSZ rozhodol v októbri 1961 o tom, že v mauzóleu zostane iba Lenin.

V mauzóleu vedľa Lenina bol napokon Stalin iba osem rokov. V mauzóleu vedľa Lenina bol napokon Stalin iba osem rokov. Wikimedia Commons

​Stalinov „druhý“ pohreb tak prebehol bez akejkoľvek pocty, v tichosti a úplne tajne. Jeho nabalzamované telo vyzliekli z uniformy a bez sprievodného obradu uložili v jednoduchej drevenej rakve do hrobu pri Kremeľskom múre.

01 - Modified: 2018-03-05 11:13:56 - Feat.: 0 - Title: Stalin umieral dlho a sám, v zákulisí Kremľa sa medzitým rozpútal tvrdý boj o moc
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 15:06