StoryEditor

Monster proces s majstrami sveta: Komunisti v 50. rokoch zlikvidovali aj hokejovú reprezentáciu

12.11.2017, 06:11
Ten tím mohol svetovému hokeju vládnuť niekoľko rokov. Lenže všetky nádeje zmizli v roku 1950 zásahom komunistickej moci.

Na tom mene je až niečo poetické: Domček. Lenže v 50. rokoch minulého storočia na tomto vojenskom väzení poetického nebolo ani zamak. „Kapitán Pergl, šéf domčeka, to bola beštia. Mlátil ma obuškom aj korbáčom s guľôčkami na konci. Dva mesiace, ktoré som tam strávil, považujem za najhoršie obdobie svojho života,“ vyhlásil Augustin Bubník. Bol jednou z obetí procesu s hokejovou reprezentáciou v roku 1950.

Ako s obľubou hovoril, za to, že skončil pri hokeji, mohla sama príroda. Keď sa onoho 21. novembra pred 88 rokmi narodil, panovala krutá zima. Keď ho rodičia niesli na krst, mali veľký strach, aby nezamrzol. „Odvtedy mám k ľadu blízko,“ spomínal pred štyrmi rokmi pre Lidové noviny Augustin „Gustav“ Bubník.

„Ukázalo sa to už počas obdobia, keď som vyrastal. Môj otec bol mäsiar a údenár, moja mamička predavačka v údenárstve. Pretože mamka bola veľká sokolka, vodila nás na sokolské cvičisko k Libeňskému mostu, kde bolo každú zimu vytvorené klzisko. Tam sme začínali korčuľovať a ja som sa dozvedel, že v blízkosti – na ostrove Štvanice – existuje zimný štadión, na ktorom sa hrá hokej.“

Netrvalo dlho a aj on sa preháňal na slávnej „nudli“ - kúsku ľadu za hlavnou plochou a učil sa hrať hokej. A keďže mu to išlo, čoskoro sa stal oporou mládežníckych výberov, ako sedemnásťročný už hral za A tím vtedajšieho „neporaziteľného“ LTC Praha. Hrať za tento klub bolo zároveň aj vstupenkou do reprezentácie.

Zlaté pražské majstrovstvá sveta 1947 mu tesne unikli, prednosť nakoniec dostali starší hráči, ale o rok neskôr už bol členom partie, ktorá vo Svätom Moritzi vybojovala strieborné olympijské medaily. A nielen to: Čechoslováci šokovali bezgólovou remízou s Kanadou, ktorá si dovtedy do Európy chodila po vysoké víťazstvá. Ani jeden tím na turnaji neprehral, pre zámorský tím nakoniec hovorilo lepšie skóre, a tak sa stali šampiónmi.

V Davose hlasovali o emigrácii

Na konci toho roku potom došlo k udalosti, ktorá predznamenala osudy mnohých reprezentantov. LTC sa vydalo na Spengler Cup – najstarší klubový turnaj v Európe. V Davose dostali hokejisti ponuku emigrovať a hráči o nej hlasovali. Nakoniec sa rozhodli vrátiť (pomerom hlasov 8 : 6) a nenasledovať tak príklad niek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 22:41