Donald TrumpReuters
StoryEditor

Aký je postoj USA?

04.01.2018, 23:00
Kim je niekedy vo vyjadreniach rozumnejší než Trump.

Ako sme už načrtli, novoročný príhovor kontroverzného lídra nenechal zabudnuté ani Spojené štáty, ba čo viac, namieril proti nim svoju silnú rétoriku. A tak, ako to je u politických lídroch zvykom, silné hrozby dostávajú jednoduché názvy. Kim si na tento účel zvolil odpaľovacie tlačidlo k jadrovým zbraniam. Podľa jeho slov ho má na stole, použiť ho však hodlá až v prípade ohrozenia krajiny. Šéf Bieleho domu Donald Trump na to vlastnosťou jeho typickou nemohol zareagovať mlčaním a do slovného boja vytiahol tiež svoje tlačidlo. S Kimom sa tak predháňa tým, že to jeho je väčšie, mocnejšie a navyše aj funguje.

Mal by zmeniť svoj prístup? „Spojené štáty si musia uvedomiť, že Kim Čong-un bude mať tie zbrane, kým sa bude cítiť ohrozený,“ ozrejmuje Fischer. Pre udržanie režimu v časoch zatlačovania do kúta od svetových veľmocí a okolitých krajín je pre neho jadrový arzenál viac ako dôležitý. „USA by tiež mali ponúknuť nejaké riešenie, predovšetkým diplomatické. Ale to, čo vychádza z Bieleho domu, že Severná Kórea môže byť zničená a rôzne urážky, tak sa podobá skôr škôlkarským hádkam než dospelej zahraničnej politike,“ myslí si ďalej Fischer. Opisuje aj americkú zahraničnú politiku vedenú ministrom diplomacie Rexom Tillersonom, ktorá ma za cieľ severokórejský režim zastabilizovať, aby došlo k postupnej denuklearizácii a nie k úplnému zničeniu režimu: „Vyhlásenia Donalda Trumpa sú nepremyslené a takéto tweety dokazujú, že niekedy ten Kim Čong-un má väčšie ratio v tom, čo hovorí,“ myslí si Fischer.

Pre Spojené štáty znamená kórejské rokovanie vrazenie klinu medzi ich spojenectvo s Južnou Kóreou. Na pláne sú aj rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou, ktorá by vzájomné vzťahy mohla zase posunúť pod bod mrazu.

Pre Južnú Kóreu je však táto dohoda viac ako dôležitá, keďže na rozdiel od Spojených štátov, sú priamym susedom Severnej Kórey, a tak aj v prípade, že by Kimov režim upustil od vyvíjania medzikontinentálnych rakiet, na dosiahnutie susedov im stačia vynálezy menšieho doletu. „Príde mi cynické, že Spojené štáty nechcú uznať Severnú Kóreu ako nukleárnu veľmoc – ona ňou už je,“ dodáva na záver Fischer.

Donald Trump sa včera tiež prvýkrát vyjadril k rokovaniam medzi Kóreami, podľa neho ide o dobrú vec a zásluhu za tento posun pripísal severokórejskému režimu.

01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 18:49