olympiáda kruhy MOVReuters
StoryEditor

Ako môže pomôcť Zimná olympiáda?

04.01.2018, 23:00
Uvažuje sa nielen o rozhovoroch, ale aj o spojení športovcov.

Deviaty február 2018. Deň, ktorý do histórie možno stúpi ako prelomový v spoločných vzťahoch medzi znepriatelenými Kóreami. Severná Kórea síce už premeškala lehotu na podanie prihlášok na účasť na olympijských hrách. Nádej pre dvojicu ich krasokorčuliarov, ktorí sa do súťaže kvalifikovali, ešte svitá s možnosťou ich pozvania na olympiádu Medzinárodným olympijským výborom.

Okrem toho, že sa na podujatí očakáva stretnutie kórejských delegácií, rozoberá sa aj otázka, ako športovci do hier nastúpia. Agentúra Reuters uviedla, že v takomto prípade sa uvažuje o nastúpení Severokórejčanov so svojím južným susedom pod jednou vlajkou alebo dokonca ich súťaženie pod jednou krajinou: „Vysoké očakávania by som nemal, myslím si, že spoločná vlajka Južnej a Severnej Kórei by bolo pomerne vysoké očakávanie. Myslím si, že k nejakým signálom dôjde a pevne verím, že prezident Mun využije situáciu, aby ukázal režimu Kim Čong-una, že sa to dá a diplomacia by mohla priviesť región k stabilite. Tiež som názoru, že celé medzinárodné spoločenstvo stojí za prezidentom Munom v prípade, že by sa chcel rozprávať so Severnou Kóreou, a teda dúfam, že to dovedie aj po tých Olympijských hrách k nejakým konkrétnym výsledkom,“ predpovedá vzájomné stretnutie Fischer.

Vejúca spoločná vlajka Kóreí by však nebola úplným priekopníkom na športových udalostiach. Krajiny tak už spolu súťažili v turnajoch stolného tenisu či futbalu. Čo by však prelomové bolo je, že by to bolo na udalosti takého veľkého rozmeru, akými sú Olympijské hry. Keď sa pozrieme detailnejšie do minulosti, v roku 2000 v Sydney športovci oboch krajín prvýkrát vôbec pochodovali ruka v ruke. Načasovanie však nebolo náhodné a stalo sa tak krátko po medzikórejskom summite, na ktorom vodcovia krajín prelomili vzájomné nepriateľstvo a podpísali sa pod viaceré spoločné projekty.

„Ak vezmeme do úvahy, že športovci nastupovali na olympiáde spolu raz v roku 2000, keď boli vzťahy na inej úrovni, dnes je to len málo pravdepodobné. Úspechom bude ak sa Severná Kórea zúčastní na olympijských či paraolympijských hrách, ako to naznačil Kim Čong-un vo svojom prejave,“ vysvetľuje Husenicová.

Pozitívnym prekvapením by tiež bolo, keby Severná Kórea akceptovala ponuku organizačného výboru, aby do miesta konania, a teda kúsok cez hranicu a demilitarizovanú zónu, prišli po ceste. Stalo by sa to tak po prvýkrát – dovtedy si Severokórejčania vyberali na cestu k susedom lietadlo či výletnú loď.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-10 13:06:24 - Feat.: - Title: Slafkovského súčasná forma je prísľub aj pre národný tím. Ukazuje, že má schopnosti byť líder, tvrdí Bartovič 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 05 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 21:19