EXPO 2020 Slovenský pavilón
StoryEditor

Virtuálny let ponad Tatry

31.01.2022, 10:40
Dubajské EXPO sa na prelome rokov preklopilo do druhej polovice a zatiaľ predčí všetky očakávania – nedávno privítalo svojho desaťmiliónteho návštevníka.

Organizátori to oslávili špeciálnou zľavou – 16. januára stál jednodňový lístok na výstavu 10 dirhamov, čo je asi 2,50 eura. Pre porovnanie – v bežný deň sa dnu dostanete za 45 dirhamov, teda vyše 11 eur.

A mnohí z návštevníkov si nenechajú ujsť práve náš pavilón. Chodia sem ľudia naozaj z celého sveta. Niektorých priláka pohľad na vírnik Nisus, o ktorý prejavili veľký záujem dubajské bezpečnostné zložky, iných športové vodíkové auto MH2 z dielne spoločnosti Matador. Nepochybne zaujme aj vesmírny robot Androver alebo letecký simulátor VRM, na ktorom sa môžete virtuálne preletieť ponad Vysoké Tatry či Trenčín. Všetky spomínané inovatívne produkty sú na prízemí a vidno ich zvonka cez presklenú stenu našej expozície. Ďalší sem prídu cielene, keďže sa im do uší dostali pozitívne referencie. Podľa informácií HN sa dokonca náš pavilón priebežne drží v prvej trojke najobľúbenejších expozícií na základe hlasovania návštevníkov výstavy. „Často sem chodia napríklad Česi, ktorí sú občas trochu sklamaní z českého pavilónu. A tvrdia, že ten náš sa im páči viac,“ hovorí pre HN s úsmevom Martin Horský, stály zamestnanec organizácie na podporu cestovného ruchu Slovakia Travel na Svetovej výstave EXPO 2020.

Martin, ktorý má dlhoročné skúsenosti sprievodcu, víta v našom pavilóne zahraničných hostí a predstavuje im krásy Slovenska. „Vôbec som netušila, že vaša krajina má tak nádhernú prírodu. Doteraz som si vás spájala najmä s futbalom – veď aj vďaka vášmu reprezentantovi Jurajovi Kuckovi som sa stala fanúšičkou AC Miláno, hoci sama pochádzam z Benátok. A milánskemu klubu držím palce doteraz, aj keď Kuco tam už nie je. AC fandím dokonca i vtedy, keď hrá proti Benátkam,“ tvrdí pre HN Gloria Simionová, pracovníčka talianskeho pavilónu, ktorá si spolu so šiestimi svojimi kolegyňami v bielych súpravách s nápisom Italia a talianskou vlajkou odskočila pozrieť našu expozíciu.

Gloria bola prekvapená, keď som jej ukázal veľkú panoramatickú fotografiu Bojnického zámku so slovami, že práve v tomto malebnom mestečku kúsok od Prievidze sa narodil jej najobľúbenejší futbalista Kucka, ktorý v prievidzskom Baníku urobil svoje prvé futbalové kroky. A snáď ešte viac ju prekvapilo, keď sa dozvedela, že v jednej medzinárodnej ankete vyhlásili Bojnický zámok za druhý najkrajší v Európe – hneď po legendárnom nemeckom Neuschwansteine. „Vidíte, to je ďalší dôvod, prečo navštíviť vašu krajinu,“ doplnila Gloria, ktorej sa páčila aj prezentácia milostného príbehu nášho spisovateľa Andreja Sládkoviča a unikátnej Banky lásky, zážitkového domu v Banskej Štiavnici venovaného Sládkovičovej básni Marína.

Mladá Talianka sa so slovenským pavilónom rozlúčila blahoželaním k nášmu Národnému dňu. Takéto prianie mnohokrát zaznelo aj na večernom slávnostnom galapredstavení na Jubilee Stage, kde slovenskú kultúru predstavili umelci a umelecké telesá ako Filip Jančík, Jana Kirschner, SĽUK či Billy Barman.

Mimochodom, slová Happy National Day sme počuli takmer vo všetkých pavilónoch, keď zbadali na našich krkoch visačky s nápisom Slovakia. Aj to je ďalší signál, že naša krajina sa v Dubaji – aspoň zatiaľ – rozhodne nestratila.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 11:23