Pavol Funtál
StoryEditor

Spišské párky

07.02.2019, 23:00
Tieto párky patria medzi tie najpopulárnejšie, ktoré si Slováci vyberajú.

Svedčí o tom aj to, že ich Európska komisia zaregistrovala ako slovenskú tradičnú špecialitu vrátane jej predpísanej prípravy.

Nemilou správou tak bolo zistenie, že párky obsahovali iný podiel mäsa, ako podľa receptúry mali a navyše aj sóju a farbivo E120.

Problémom bolo aj to, že nenapĺňali desať percent čistej svalovej bielkoviny z podielu mäsa.

Spišské párky by podľa správnosti mali mať 80,2 percenta mäsa, 12 percent bravčových koží a papriku, čo im v porovnaní s inými párkami tvorí omnoho vyšší podiel mäsa.

Prekvapili už prvé testy párkov, keď ani jeden výrobca nimi neprešiel.

Testy sa následne opakovali. Kauza vyústila až do toho, že Štátna veterinárna a potravinová správa odobrala výrobcovi ochrannú známku, čo bolo prvýkrát v histórii. Iným výrobcom zas uvalila pokuty.

01 - Modified: 2025-10-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa darí nášmu biznisu s mäsom? Sektor čaká skúška odolnosti, Slovákom zas hrozia vyššie ceny 02 - Modified: 2025-09-19 15:02:59 - Feat.: - Title: Česká inšpekcia preveruje praktiky v KFC, údajne používalo mäso po záruke. Ako reaguje slovenská pobočka? 03 - Modified: 2025-05-31 11:48:35 - Feat.: - Title: Rezort životného prostredia udelil štyri výnimky na predaj medvedieho mäsa 04 - Modified: 2025-04-25 11:08:14 - Feat.: - Title: Zem nezvláda naše stravovacie návyky. Štúdia ukazuje, koľko kuracieho mäsa týždenne by si mal maximálne jesť 05 - Modified: 2025-03-29 09:10:20 - Feat.: - Title: Je potrebné vyhýbať sa konzumácii nepasterizovaného mlieka z infikovaných zvierat, varujú hygienici
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
04. december 2025 08:07