Nové bratislavské projekty sa v súčasnosti stavajú najmä v blízkosti Dunaja a v okolí nákupného centra Eurovea. FOTO: TASR/M. Svítok
StoryEditor

Expert na reality pre HN: Ceny bytov môžu klesnúť najmä na okraji miest

01.09.2022, 08:00
  • Prvý viceprezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Marian Paták vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Či sme už dosiahli strop cien nehnuteľností alebo sú stále na vzostupe.
  • Kde budú ceny bytov rásť a kde môžu, naopak, klesnúť.
  • Prečo nehrozí prasknutie realitnej bubliny a v čom sa súčasná situácia odlišuje od hypotekárnej krízy v roku 2008.

Ceny nehnuteľností v uplynulých mesiacoch na Slovensku prudko rástli. Dosiahli sme ich strop alebo sú stále na vzostupe?

To, či už tieto ceny dosiahli strop a či budú ďalej rásť alebo klesať, závisí od danej lokality, v ktorej sa vyvíjajú. Keď hovoríme povedzme o centre Bratislavy, tam veľmi neklesajú. A ani si nemyslím, že budú v najbližšej budúcnosti nejakým zásadnejším spôsobom klesať. Avšak keď pôjdeme do okrajových častí mesta, tam už ceny niektorých bytov skutočne môžu klesnúť. Ale že by to bol nejaký dramatický pokles, tak to určite nie. Navyše súvisel by skôr s tým, ako sa budú ďalej vyvíjať hypotéky. Momentálne však necítime žiadny veľký pokles ani nič také. Zatiaľ sa ceny držia.

image

Marian Paták je prvým viceprezidentom Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. FOTO: Directreal

Platí to pre všetky regióny Slovenska alebo sa situácia v jednotlivých krajoch odlišuje?

Povedal by som, že v regiónoch je ten vývoj trošku posunutý. V Bratislave sa prejavuje ihneď, kým v ostatných regiónoch sa časovo oneskoruje, možno aj o niekoľko mesiacov. Ako však hovorím, všetko to súvisí s vývojom hypoték. Dopyt od klientov vo všeobecnosti stále existuje a my súčasnú situáciu rozhodne nevnímame tak, že by mal nastať nejaký dramatický pokles. Na druhej strane je jasné, že ani ten rast už nie je taký veľký, ako býval.

V ktorých regiónoch očakávate ďalší rast cien nehnuteľností?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 23:11