StoryEditor

Preventívna prehliadka môže odhaliť začínajúce sa ochorenie

20.12.2004, 23:00

K štrnástim základným právam pacienta zakotvených v šestici reformných zákonov patrí aj právo pacienta na prevenciu.
Každý jednotlivec má právo na poskytovanie primeraných služieb na prevenciu choroby.
Prevenciou sa v paragrafe 2 zaoberá zákon 577 o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a podrobne je rozvedená v prílohe 2.
Nedávno prijatý zákon ide podľa ministerstva zdravotníctva až nad rámec európskej charty a garantuje bezplatnú plošnú prevenciu, a to nielen prevenciu v prípade rizikových skupín poistencov.
"Stomatológia bude dokonca lacnejšia ako doteraz. Za ošetrenie zubného kazu nebude u zubára platiť ten pacient, ktorý príde aspoň raz ročne na preventívnu prehliadku," zdôraznil minister zdravotníctva Rudolf Zajac.
Preventívna prehliadka u lekára má veľký význam pre zdravie človeka, lebo môže odhaliť začínajúce sa ochorenie. Je na ňu právo a zdravotné poisťovne preventívne prehliadky lekárom platia osobitne. U praktického lekára pre dospelých možno absolvovať preventívnu prehliadku raz za dva roky, darcovia krvi raz ročne.
Počas preventívnej prehliadky urobí lekár komplexné vyšetrenie vrátane prehliadky v rámci prevencie kardiovaskulárnych chorôb a antropometrických vyšetrení. Lekár začne pohovorom, v ktorom sa sústredí na riziká vyplývajúce z rodinnej a osobnej zdravotnej anamnézy, pracovnej záťaže a životného štýlu. Skontroluje stav očkovania, vyšetrí celé telo -- od hlavy po päty, a to pohľadom, pohmatom, poklepom, počúvaním, skontroluje pulz a tlak krvi. V prípade potreby sú súčasťou prehliadky aj odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia. Preventívne vyšetrenie na cholesterol sa robí od 40 rokov života a preventívne vyšetrenie stolice na okultné krvácanie u pacientov nad 50 rokov a u mladších jedincov s výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka v rodine.
U obvodného gynekológa možno absolvovať preventívnu prehliadku raz ročne (u žien nad 18 rokov).
Preventívnu prehliadku začne gynekológ rozhovorom, tzv. anamnézou. Potom nasleduje komplexné gynekologické vyšetrenie pohľadom, pohmatom a pomocou zrkadiel, inšpekcia a palpácia prsníkov, inšpekcia genitálií, vyšetrenie konečníka, komplexné gynekologické vyšetrenie pomocou kolposkopu vrátane odberu výteru na cytologické vyšetrenie. V prípade potreby sú súčasťou prehliadky aj odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia. Preventívne prehliadky v tehotenstve sa robia raz mesačne, pri rizikovom alebo patologickom priebehu tehotenstva podľa potreby.
U obvodného stomatológa možno absolvovať preventívnu prehliadku raz ročne (poistenci nad 18 rokov) a obsahuje vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív dutiny ústnej a čeľustí, ako aj kontrolu zubných náhrad a dentálnej hygieny. Obsahom totožnú preventívnu prehliadku zdravotná poisťovňa uhrádza dvakrát počas tehotenstva.
V minulosti boli pacienti zvyknutí, že na preventívnu prehliadku si ich lekár pozýval. Dnes to už neplatí. Na pozvanie od lekára nečakajte, ale sami sa iniciatívne informujte o možnosti absolvovania prehliadky a dohodnite si termín.
Na prehliadku sa chodí v zásade nalačno. Výsledky biochemického vyšetrenia krvi ovplyvní aj výdatná strava, preto v predvečer prehliadky nekonzumujte mastné a pikantné jedlá a alkohol. Deň pred vyšetrením stolice na okultné krvácanie (preventívna prehliadka karcinómu hrubého čreva a konečníka) nekonzumujte jedlá s obsahom krvi a vnútorností zvierat, napríklad tlačenku a klobásu.
Po absolvovaní prehliadky sa v dohodnutom termíne informujte o presných výsledkoch laboratórnych vyšetrení a dodržiavajte rady a odporúčania lekára.

01 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vážení čitatelia, 02 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Marketing investičného potenciálu Slovenska musíme v roku 2003 posilniť 03 - Modified: 2002-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veľtrh ako najlepší marketingový nástroj
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 16:56