StoryEditor

Marketing investičného potenciálu Slovenska musíme v roku 2003 posilniť

17.12.2002, 23:00

"Investičné konferencie, semináre a veľtrhy sú jedným z dôležitých nástrojov prezentácie investičnej klímy Slovenska," tvrdí generálny riaditeľ SARIO, Ing. Artur Bobovnický, CSc.

Jedným z nástrojov, ktoré Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, SARIO využíva s cieľom zvýšiť prílev priamych zahraničných investícií na Slovensko je aj marketing investičnej klímy našej krajiny v zahraničí, predovšetkým v cieľových teritóriách, ktoré sa vyznačujú vysokým investičným potenciálom smerovaným do krajín strednej a východnej Európy. Prvoradou úlohou týchto podujatí je upútanie pozornosti investorov na výhody umiestňovania strategických podnikov na Slovensko. Záujmom agentúry SARIO je tiež propagovať Slovensko, ako krajinu so silným exportným potenciálom. Agentúra SARIO sa v rámci veľtrhov a výstav v budúcom roku sústredí hlavne na úzko špecializované podujatia zamerané na investičné príležitosti a tiež na podujatia kontraktačného charakteru, pri ktorých majú slovenské firmy možnosť predstaviť svoje výrobky na zahraničnom trhu.

V roku 2003 je naplánovaných niekoľko strategicky významných veľtrhov a výstav v krajinách zaujímavých z hľadiska investičného potenciálu. K nim patrí proexportná a proinvestičná misia Slovenskej republiky do Francúzska v spolupráci so SOPK, regionálnymi komorami a účasť na veľtrhu investícií AVENIR EXPORT v Paríži. V Japonsku sa mienime zúčastniť na významnom stredoeurópskom investičnom seminári CEFTA a v spolupráci s organizáciou JETRO už tradične na veľtrhu zahraničných investícií JETRO. Vo Fínsku pripravujeme obchodnú misiu slovenských výrobcov drevospracujúceho priemyslu spoluorganizovanú konfederáciou fínskeho priemyslu. Pre investične atraktívny trh Nemecka sa zameriame okrem iného na našu účasť na podujatí Invest forum v Stuttgarte, ďalej na Hannover Messe, najväčšom strojárenskom veľtrhu na svete. Samostatnou aktivitou spojenou s propagáciou Slovenska bude aktívna účasť na veľtrhu Reallocation zameranom na investičné príležitosti strednej Európy, ktorého druhý ročník sa uskutoční v máji v Lipsku. V Kanade sa zúčastníme na podujatí Invest fórum v Toronte, ktoré bude spojené s veľtrhom Machine and Tool show. Na trhoch vo Veľkej Británii máme v úmysle zastupovať Slovensko na seminári Slovak Investment Oportunities. V spolupráci s EDC U.S. Steel Košice plánujeme úzko špecializované investičné semináre vo Švédsku a Fínsku, v Holandsku a USA. V spolupráci so združením EuroValley chceme osloviť investorov v oblasti IT a služieb s vysokou pridanou hodnotou na podujatí, ktoré je plánované v druhej polovici roku v Kalifornii.

Tento súhrn dostatočne jasne ukazuje smerovanie agentúry SARIO od veľkých, všeobecných a tým aj menej atraktívnych seminárov a konferencií k úzko zameraným, špecializovaným podujatiam, ktoré sú schopné pritiahnuť pozornosť kľúčových osobností, ktoré rozhodujú o smerovaní investícií. SARIO vďaka ukončeným prístupovým rokovaniam, pozvánke do NATO a zlepšeným ratingom už nemusí robiť všeobecný marketing Slovenska, ale môže sa sústrediť na hlavné sektory a najdôležitejších hráčov v nich. V spolupráci s partnermi, ktorých dnes máme po celom svete, máme prístup k informáciám a databázam tých firiem, ktoré majú investičné zámery a budeme sa snažiť ich čo najefektívnejšie využiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. jún 2024 15:41