StoryEditor

Najlepšie auto sveta vás bude poriadne rozmaznávať. Toto je chrám luxusu a pohodlia

14.06.2021, 12:20
Rolls-Royce je v dnešnej pretechnizovanej dobe poctou starým majstrom. Úcta k tradíciám a fascinácia vecami, ktoré nepotrebujete, k Rollsu proste patrí. Vitajte na palube novinky menom Ghost.

Test modelu od Rolls-Royce by asi mal začať od zadných dverí. Otvoríte ich, u moderných modelov z Goodwoodu tradične smerom dozadu, a pomáha vám pri tom elektromotorček. Nastupovanie do toho chrámu je jednoduché, podlaha je vysoká a prahy nízke, aby ste si nezašpinili drahé nohavice, píše iDNES.cz.

Trochu sa zdráhate, tie na omak neskutočne príjemné supertučné koberce z vlny extra huňatých kaledónskych oviec nechcete zašpiniť. Keď ostych prekonáte, uvelebíte sa v kresle a na zatvorenie dverí postačí stlačenie tlačidla na zadnom stĺpiku. Ďalšie ovládajú napríklad záclonky.

​Deťom v sedačkách nahradí tablety hviezdna obloha - do stropu sú zabudované svetelné vlákna; dospelým sa to však tiež veľmi páči. Ak potrebujú pracovať, sú tu elektricky výklopné stolíky a nechýbajú ani tablety infotainmentu. A šampanské.

Za lakťovou opierkou je box s pohármi a chladeným priestorom pre fľašu, pracuje v dvoch režimoch, aby ste sa nedopustili neodpustiteľného faux pas a nechladili archívny sekt na teplotu štandardného a naopak. A teraz za volant. Ono už totiž dávno neplatí, že si majiteľ k Rollsu zaobstaráva aj šoféra, práve model Ghost si 80 percent európskych zákazníkov šoféruje samo.

Premiéra v Prahe

Pred viac ako šiestimi rokmi sa zišiel tím dizajnérov, inžinierov a remeselníkov, aby začali vývoj novej generácie najpredávanejšieho modelu značky. Výsledok ich úsilie sa v európskej premiére predstavil vlani v septembri v Prahe. Nový Ghost vyšiel po 11 rokoch, z toho predchádzajúceho zostala len slávna soška na kapote a dáždniky vo dverách, všetko ostatné prerobili.

V Goodwoode uctievajú domácku atmosféru, svojich klientov dobre poznajú a chcú im načúvať. Zistili, že chceli nenáročné a zároveň výnimočné veci. "Odmietajú zložité detaily a prvoplánové triky," opisuje mladučký dizajnér Henry Cloke, ktorý je podpísaný pod vzhľadom kráľovského koča. Štýl, ktorý mu dal, opisuje ako "post-opulentný", nesie sa v duchu úplného minimalizmu a čo najväčšej čistoty dizajnu.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/testy, menuAlias = testy, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 11:06