Je to úplný základ pre dosiahnutie správnych funkcií bezpečnostného pásu, ale tiež pre pohodlnú jazdu. Ešte pred vyštartovaním je potrebné nastaviť si vzdialenosť sedadla od pedálov, pričom by mala byť taká, aby pri zošliapnutí pedálov ostali nohy pokrčené v kolenách. Výškové nastavenie si upravte tak, aby ste mali dobrý výhľad a zároveň medzi hlavou a stropom miesto veľké minimálne ako zovretá päsť. Netreba zanedbávať ani výšku pásu, poriadne ho dotiahnuť a tiež správne nastaviť výšku hlavovej opierky. Tá nemá slúžiť na oddych, ale pre bezpečnosť pri dopravnej nehode. Ako informuje Škoda, volant sa drží v polohe "trištvrte na tri" a to s pokrčenými lakťami. Vďaka tomu bude mať vodič najlepšie podmienky pre vykonanie vyhýbacích manévrov.HN/Radoslav Petrík (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Sedem zlozvykov, ktorými si nevedome ničíte svoje auto. Našli ste sa v nich?

11.08.2020, 11:10
Pozrite si sedem chýb, ktoré možno vo svojom aute robíte i vy a koledujete si tak o viac či menej nákladné opravy v servise.

Vodiči sa delia v podstate najmä na dve rôzne kategórie. Tí prví sa o svojho štvorkolesového kolegu patrične starajú, možno až príliš, pričom prikladajú veľkú váhu najmä na kvalitný a pravidelný servis.

Mnohé činnosti, ktoré za volantom denne vykonávate, vám nemusia pripadať ako nejaké škodlivé zlozvyky. Tu je sedem najčastejších

Tí druhí sa chcú jednoducho len dostať z bodu A do bodu B a budú dúfať, že to auto nejak zvládne. Do servisu ich pritom dostane len moment, keď už vznikne na vozidle nejaký problém.

​Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, životnosť auta a jeho dielov dokážete výrazne ovplyvniť svojim štýlom jazdy. Môžete byť chorobný pedant, no ak jazdíte zle, budete mať pri servisných úkonoch ohromné výdavky. 

Nemusí teda ísť len o úmyselné zanedbávanie servisných úkonov či hrubé správanie sa k samotnému autu, ale aj o nevedomé drobné zlozvyky, ktoré nás nemal kto odnaučiť. A ak nám nikto nepovie, že niečo robíme zle, žijeme v domnení, že je to správne.

​Niektoré chyby za volantom potom dokážu z dlhodobého hľadiska prispieť k nadmernému opotrebovaniu rôznych dielov, prípadne vyústiť až do vážnej poruchy motora či inej dôležitej časti auta. A vtedy vás vedomie, že ste sa tejto situácii mohli vyhnúť, určite nepoteší.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 00:03