netcarshow (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Pamätáte si socializmus na cestách? Spoznajte automobilové ikony minulosti

15.02.2022, 10:18
Tento historický kvíz vás vráti v čase a skvele pripomenie, kam sa za posledné roky automobilové novinky dostali. Pokrok je absolútne ohromujúci.

Nemusíte byť automobilový inžinieri aby ste si všimli, že dnešné modely áut sú už doslova počítače na štyroch kolesách. Každým rokom sa zvyšujú požiadavky na bezpečnosť, ale taktiež komfort, jazdné vlastnosti alebo výkon a emisie. Nehovoriac o tom, že čoraz viac sa presadzuje všade spomínaná elektrifikácia a teda nástup na hybridné, plug-in hybridné alebo čisto elektrické pohony. 

Jednoducho, pokrok na poli automobilov je tak veľký a rýchly, že i niekoľko rokov staré modely sú dnes už v porovnaní s horúcimi novinkami poriadne zastarané. Najmä teda pre tých, ktorí si potrpia na špičkové riešenia a technológie. Ak by sme súčasné vozidlá porovnali s 20, 30 a viac ročnými, rozdiel je absolútne priepastný. 

Dnes už vás auto perfektne pomasíruje, na obrovských displejoch vám zobrazí podrobné navigačné povely, "premietne" vám ich na cestu alebo poteší vyšperkovaným audiosystémom a celým radom bezpečnostných i asistenčných systémov. O možnosti čiastočnej autonómnej jazdy už ani nemusí byť reč, tú podporuje stále väčšie zastúpenie modelov. 

Niektorých takéto rýchle napredovanie teší, iní nad tým ohŕňajú nos a srdce im plesá skôr pri pomyslení na autá z čias minulých. Z čias, kedy ste ich museli skutočne naplno šoférovať, z čias, kedy v ich útrobách pracovalo podstatne menej elektroniky a pohon využívali čisto spaľovací.

Vráťme sa teda do obdobia socializmu - v kvíze nižšie spoznajte ikonické autá, ktoré postupne vymierajú a hoci pred pár rokmi nemali pre mnohých už žiadnu hodnotu, dnes sú vyhľadávaným artiklom pre zberateľov a ich cena každým rokom stúpa. Akoby sa tak vrátili do svojich najlepších rokov, kedy ich kúpa tiež nebola pre každého. 

01 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 12:17