StoryEditor

Využívate svoje auto na prácu i dovolenku? Poradíme, ako si vyúčtovať kilometre

22.10.2019, 13:12
Autor:
rperpe
Využívanie firemného auta na súkromné účely, alebo súkromného na tie firemné - dozviete sa kedy máte nárok na preplatenie kilometrov a ako si ich môžete účtovať.

Na Slovensku je stále veľa spoločností, ktoré poskytujú ako benefit zamestnancom firemné vozidlo, ktoré následne používajú i na iné, najmä súkromné účely. Na druhej strane pribúda taktiež veľa firiem, ktoré vzhľadom na obmedzené parkovacie priestory v biznis centrách firemnými vozidlami ani nedisponujú a zamestnanec tak na firemné účely používa svoje vlastné auto.

„Zásady využívania firemných vozidiel určujú firemné smernice, kde firma podrobne rieši aj zásady využívania služobného vozidla na prípadné súkromné účely. Prípadne sú tieto zásady určené v preberacom protokole, a to bez ohľadu na spôsob obstarania auta do vlastníctva firmy alebo na operatívny lízing,“ vysvetľuje Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia spoločnosti Business Lease Slovakia.

Pozrite si aj najpredávanejšie vozidlá na slovenskom trhu za uplynulý polrok 2019:

​Ako Pozdechová zdôrazňuje, používanie firemného vozidla na súkromné účely automaticky neznamená, že sa zamestnanec o nič nestará a využíva auto úplne zdarma. Rovnako však má aj firma v prípade, že zamestnanec využíva na prácu vlastné vozidlo, isté povinnosti vyplývajúce zo zákona.

Na firemnom súkromne

Medzi výhody pri využívaní vozidiel na súkromné účely patrí aj možnosť využívania palivových kariet, prípadne nenárokovanie si preplatenia kilometrov zo strany firmy, ak to umožňuje. Od začiatku preto musia byť stanovené jasne udané zásady, dokonca aj to, či vozidlo môžete používať na súkromné jazdy v podobe dovolenky len po Slovensku, alebo aj v zahraničí, a či si súkromné kilometre platíte vy, alebo idú do nákladov samotnej firmy.

„Ak nie je dohodnuté inak, súkromné kilometre si platí zamestnanec. Obvykle sú strhávané pozadu z jeho príjmu. Ak si firma nenárokuje preplatenie súkromných kilometrov a idú do nákladov firmy, je to benefit pre zamestnanca,“ hovorí Pozdechová. Pozor však, aj v takom prípade musia byť zdanené ako iný nepeňažný príjem zamestnanca. Dôležité je preto viesť knihu jázd, v ktorej budú jasne oddelené súkromné a služobné kilometre.

Pokiaľ ide o zdaňovanie nepeňažného príjmu – využívania služobného motorového vozidla na súkromné účely, zdaňuje sa mesačne jedno percento zo vstupnej ceny vozidla s DPH po celý čas používania auta na súkromné účely, no so zohľadnením amortizácie vozidla. Ak je teda vozidlo zaradené do užívania prvý rok, daň sa vypočíta z jedného percenta zo vstupnej ceny vozidla, z ktorej zamestnanec platí 19 percentnú daň z príjmu.

Ak je v užívaní dva a viac rokov, zdaňuje sa v nasledujúcich siedmich rokoch percentom zo vstupnej ceny každoročne zníženej o 12,5 percenta. Platí pritom, že sa zdaňuje mesačne za každý aj začatý kalendárny mesiac jeho poskytnutia na súkromné účely. Pri technickom vylepšení auta počas daného obdobia sa pri výpočte nepeňažného príjmu vstupná cena vozidla zvýši o sumu vylepšenia. „Ak ide o prenajaté vozidlo formou operatívneho lízingu, vychádza sa z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, teda u lízingovej spoločnosti,“ dodáva Pozdechová.

​Ak na tankovanie firma poskytuje palivové karty, môže tento benefit využívať počas dovolenky na firemnom aute aj zamestnanec. Výhodou je, ak má firma možnosť využívať širšiu sieť čerpacích staníc, teda má zmluvu minimálne s dvomi partnermi, a zamestnanec tak môže bezhotovostne čerpať palivo. „Táto výhoda sa prejavuje napríklad pri operatívnom lízingu, kde má lízingová spoločnosť z dôvodu veľkosti vozidlového parku zmluvu s viacerými partnermi a firma ako klient, a teda aj jej zamestnanci, tak môžu dané výhody využívať,“ dodáva Pozdechová.

Na súkromnom firemne

V prípade že firma nemá vozidlá a vy s jej súhlasom využívate vlastné auto na firemné účely, firma musí i tak toto vozidlo zahrnúť do daňového priznania k dani z motorových vozidiel a zaplatiť daň v prepočte na počet dní, kedy sa využívalo na podnikanie. Vy máte zároveň nárok na preplatenie služobných kilometrov, musíte však v knihe jázd presne oddeľovať súkromné a služobné kilometre.

Ako vyplýva z údajov spoločnosti Business Lease, firmy, ktoré nemajú dostatok vozidiel, respektíve parkovacích miest, začínajú využívať viaceré novinky. Patrí medzi ne napríklad zdieľanie áut, čo je jedna z najinovatívnejších foriem podpory mobility, vďaka ktorej efektívne riešia mobilitu „požičiavaním“ vozidla viacerým zamestnancom. V prípade spoločnosti Business Lease to funguje prostredníctvom cloudovej mobilnej aplikácie, vďaka čomu nie je nutné si fyzicky odovzdávať kľúče k vozidlu, firma však vďaka aplikácii presne vie, kto vozidlo využil, kde a koľko najazdil a nemusí tak viesť samostatne knihu jázd.

Obdobne ako "car sharing" existuje tiež "car pooling", ktorý umožňuje poskytnúť vozidlo viacerým zamestnancom s kontrolou prejdených kilometrov, trasy či času, šetrí firmám administratívu, peniaze a umožňuje maximálne využiť kapacity auta znížením prestojov na parkovisku. Novinkou a oceňovaným benefitom je aj "mobility budget" (akýsi príspevok na mobilitu) pre zamestnanca. „Podstatou príspevku na mobilitu je, že firmám a ich zamestnancom dáva slobodu rozhodovania, aký spôsob mobility je pre nich výhodný a ten podporuje,“ vysvetľuje Ladislava Pozdechová.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Neprehliadnuteľné Alfa Romeo odhalené. Prvý elektromobil značky dostane aj hybrid 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 19:06:48 - Feat.: - Title: Auto budú môcť používať len cez týždeň. Nemecký minister dopravy vystrašil vodičov slovami o zákazoch jazdy
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
17. apríl 2024 09:53