StoryEditor

Maličkosť, na ktorú vodiči zabúdajú. Môže vás v zime zachrániť

09.10.2018, 14:40
V prvej časti nášho nového utorkového seriálu Príprava auta na zimu, si povieme niečo o stále zanedbávanej, no veľmi dôležitej kontrole svetiel.

Každý by si mal uvedomiť, že v premávke je pravidlo "vidieť a byť videný" veľmi dôležité. S blížiacim sa zimným obdobím, čoraz kratšími dňami a dlhšou tmou, o to viac. Aj napriek tomu patria svetlomety medzi tie komponenty, ktorým vodiči nevenujú dostatok pozornosti, až kým niektoré zo žiaroviek neprestanú úplne svietiť. A ani to si nemusia všimnúť hneď.

V dnešnej dobe sú automobily čoraz častejšie vybavené LED svetlometmi, niektoré dokonca už sériovo a bez príplatku. Stále je tu však aj veľká časť áut s klasickými halogénovými svetlometmi. Hoci vám v tomto momente svietia všetky žiarovky, ste si istí, že majú správnu svietivosť a svietia tam, kam naozaj majú?

Pozrite si tiež niekoľko tipov, ako správne brzdiť. Aj v blížiacom sa zimnom období:

​V súčasnosti sú časy, kedy si mohol takmer ktokoľvek nastaviť svetlá a vymeniť žiarovku aj sám, dávno preč. Nové technológie nachádzajúce sa v moderných autách nútia vodičov navštíviť odborné strediská, kde pracovníci na správne nastavenie používajú regloskop merajúci svietivosť každého svetla samostatne.

V prípade xenónových výbojok je následne potrebné skontrolovať aj doplňujúce funkcie ako napríklad ostrekovače svetiel či funkcie, ku ktorým je potrebná aj diagnostika.

Vodič si môže bežnú kontrolu svetiel priebežne realizovať aj sám, poslúži mu k tomu napríklad rovná podlaha v garážach supermarketu oproti stene alebo pred domom na dverách garáže.

Tak môžete jednoducho zistiť, či svetlá svietia, kam majú a ak je viditeľné akékoľvek vychýlenie, je potrebné navštíviť servis. Platí, že správne nastavené stretávacie svetlá majú svietiť pred auto s približne 1,5 percentným klesaním. To znamená, že na vzdialenosti 10 metrov od steny klesne lúč oboch reflektorov o 15 centimetrov.

„Na nesprávne nastavenie svetiel môže mať vplyv tiež mechanické poškodenie svetlometov, ich vek, nesprávna montáž žiarovky alebo jej nesprávna akosť. Predovšetkým silné žiarovky vypaľujú zrkadlové odrážače, a tak sa sklo svetlometu stáva mliečne, čo má na funkciu veľký vplyv,“ hovorí riaditeľ značky ProfiAuto pre ČR a SR Jindřich Krejčí.

„Odborná kontrola svetlometov je vždy producentom značky určená, ale my ju odporúčame realizovať pri každej servisnej alebo garančnej prehliadke,“ dodáva Krejčí.

Platí však, že žiarovky nemeníme len vtedy, keď prestanú svietiť. U halogénových žiaroviek je možné totiž rozpoznať pokles miery svetla. To je ten správny ukazovateľ, že je potrebné zasiahnuť a ak už meníme žiarovku, ktorá svietiť prestala, mali by sme si uvedomiť, že žiarovky majú rovnakú životnosť.

Odporúča sa teda vymeniť žiarovku aj v druhom svetlomete. Predídete tak napríklad tomu, že vám bude jedno svetlo svietiť viac a druhé menej. Výmenou oboch žiaroviek získate rovnakú dobu životnosti, farbu i teplotu svetla. Nečakajte, kým prestane svetlo svietiť, vidieť a byť videný je dôležité.

Správne svietiace a nastavené svetlá vás môžu následne v zimných mesiacoch v rôznych situáciách na cestách zachrániť. Jazdiť budete totiž často za zhoršenej viditeľnosti vďaka dažďu, snehu, či hmle.

Servis svetiel pritom trvá v servisoch len niekoľko minút a môžete ho absolvovať ešte pred sezónou prezúvania pneumatík (tejto téme sa budeme venovať nabudúce), čím ušetríte čas v "poradovníku".

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 10:30:00 - Feat.: - Title: Simpsonovci po 34 rokoch zabili jednu z populárnych postáv. Ktoré ďalšie seriálové úmrtia nás najviac šokovali? 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 16:47