StoryEditor

Autá zasiahla žltá kalamita. Poradíme vám, ako sa môžete brániť voči peľu

04.05.2018, 13:45
Scenár zašpinených áut z pred niekoľkých týždňov sa opakuje, teraz však v podobe peľu.

Auto-umyvárne majú opäť plno. Počas slnečných dní je nečistota na kapotách áut viac vidieť. Slovensko, no najmä Českú republiku, okrem toho zasiahla žltá peľová kalamita, ktorá bude trvať ešte niekoľko nadchádzajúcich dní. 

Žltá kalamita má podľa českej alergiologičky jednoduché vysvetlenie. "Jarné pele sú skrátka väčšie, a tak sú viac vidieť," hovorí Romana Kochrdová. Navyše tento rok v dôsledku razantného nástupu teplého počasia všetko vykvitlo naraz a tak je efekt výraznejší.

Zájdite do auto-umyvárne

Po zimných mesiacoch sa určite oplatí zamieriť s autom do auto-umyvárne. Malo by to byť už súčasťou jarného servisu auta a prípravy na letnú sezónu. Keď sa totiž špina usadí na vozidle, začne do seba nasávať vodu, v zime dokonca aj s posypovou soľou. Tá začne v záhyboch karosérie poškodzovať protikoróznu ochranu.

​Na chúlostivých miestach, ako sú napríklad podbehy, podvozok, ale aj blatníky, v usadenej špine vzniká korózia. Podľa odborníkov by vozidlo mali častejšie umývať najmä vodiči z veľkomiest, kde je veľmi odolná mastná špina. Obzvlášť v oblastiach s priemyselnou výrobou.

Auto teda odporúčame umyť najmä ručne v samoobslužných boxoch, kde máte v niektorých prípadoch k dispozícii aj obsluhu.

Podobne ako tomu bolo pri znečistení áut saharským pieskom, aj tu vám radíme auto najskôr dostatočne umyť tlakom vody a až následne zvoliť automatickú umývaciu linku, prípadne umytie karosérie špongiou či kefou. Vyhnete sa tak poškrabaniu laku drobnými čiastočkami nečistôt.

Pomôcť môže vosk

Po dôkladnom umytí môžete zvoliť aj voskovanie a to buď v rámci programu automatickej linky, alebo nanášaním vlastnoručne či zverením do rúk odborníkom. To je trik, ktorý vás aspoň čiastočne ochráni pred žltým popraškom, ktorý následne ťažšie priľne na karosériu.

Špeciálny prípravky pre autá ponúkajú aj priamo automobilky, ale k dostatiu sú aj v rôznych obchodoch s auto-doplnkami. "V ponuke originálneho príslušenstva Volkswagen máme autokozmetiku priamo vyvinutú pre laky automobilov Volkswagen. Každý náš produkt má certifikát ISO a bol testovaný v centrálnych laboratóriách koncernu Volkswagen. Ich použitie vám určite ušetrí nervy pri boji s peľom, ktorý sa po nanesení našej autokozmetiky, čítajúce šampóny a vosky, natoľko nelepí na karosériu," radí Lenka Novotná, špecialistka originálneho príslušenstva Volkswagen z Porsche Česká republika.

Jej kolega Radim Sedláček, špecialista produktového manažmentu After Sales Porsche Česká republika, pripomína aj ďalšie nepríjemnosti s peľom: "V rámci servisnej prehliadky by sa zákazníci svojich autorizovaných servisných partnerov nemali zabudnúť opýtať na možnosť inštalácie antialergénneho peľového filtra namiesto toho štandardného." Cena je pritom len o niečo vyššia, ako pri klasickom filtri.

HN/Radoslav Petrík

​​Auto, ktoré je patrične ošetrené, celkovo lepšie odoláva poveternostným vplyvom. Ak je na lak po umytí nanesený vosk, lak potom až tak netrpí. Vosk totiž zacelí jeho povrch, vznikne ochranný film s dlhodobou účinnosťou a nezostávajú na ňom nečistoty.

V zime dokáže karoséria ošetrená voskom lepšie odolávať aj odletujúcim kamienkom posypového štrku, čo platí aj o špine v podobe peľu; ako by po karosérii kĺzali.

Navoskovanie auta vydrží aj niekoľko týždňov a bonusom je tiež to, že sa auto následne lepšie umýva. Po poriadnej očiste v auto-umyvárni stačí automobil opláchnuť vodou, pokojne vlastnoručne v umývacom boxe. A zaujímavosť na záver: bez navoskovania sa nedá karoséria v auto-umyvárni ani poriadne vysušiť.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 07:51