StoryEditor

Ženevský autosalón znova ožije. Po niekoľkoročnej pauze sa vráti budúci rok

07.04.2022, 11:35
Stopku dal tradičnému autosalónu v Ženeve koronavírus, kvôli ktorému sa ročníky 2020, 2021 a 2022 museli úplne zrušiť. Nádejou je budúci ročník, ktorý už organizátori aj potvrdili.

Jedna z najväčších automobilových udalostí sa po niekoľkoročnej prestávke vráti do kalendárov automobiliek, ale taktiež fanúšikov a odbornej verejnosti. Ženevský autosalón, ktorý patrí dlhé roky k najdôležitejším motoristickým podujatiam, znova otvorí svoje brány už budúci rok. Vyplýva to z vyhlásenia samotných organizátorov na sociálnej sieti Facebook.

Na výstavisku v Ženeve sme mohli nájsť vždy tie najhorúcejšie novinky z dielní najrôznejších značiek sveta. Udalosť bola pre výrobcov či verejnosť dôležitá aj kvôli samotnému dátumu - automobilky sem počas apríla priniesli svoje modely, ktoré v nadchádzajúcich mesiacoch roka zväčša uvedú na trh. Tradične však nechýbali ani prototypy, futuristické riešenia mobility alebo prezentácie príslušenstva či ďalších schopností značiek.

Podujatie GIMS - Geneva International Motor Show - sa vyznačovalo aj ľahkou dostupnosťou návštevníkov z iných krajín. Priestory výstaviska totiž susedia s letiskovým terminálom, z ktorého sa ku novinkám dostanete v priebehu niekoľkých minút aj pešo.

Radosť z príprav v roku 2020 na poslednú chvíľu prekazila pandémia koronavírusu, ktorá vo svete začala výrazne komplikovať organizovanie podujatí a bola dôvodom na prijatie prísnych opatrení či neskôr lockdownov.

Stalo sa tak iba týždeň pred oficiálnym zahájením podujatia - takmer všetky prípravy už teda boli dokončené. Zrušenie, odvodené od opatrení švajčiarskej vlády a jej vtedajšiemu zákazu verejných podujatí s účasťou viac ako tisíc ľudí, spravilo vtedy automobilkám i organizátorom veľké problémy.

Napokon boli kvôli pretrvávajúcej pandémii, strachu z šírenia nákazy a platnosti vládnych obmedzení vynechané až tri ročníky - v rokoch 2020, 2021 a ani tento rok sa na návštevu podujatia nemožno tešiť.

Podľa vyjadrení organizátorov na ich oficiálnom účte na Facebooku však rok 2023 bude znamenať opätovný návrat legendárneho ženevského autosalónu - koncept a program zatiaľ nie je jasný, možno nastanú zmeny alebo bude všetko "ako kedysi".

Veríme, že tentokrát sa už znovuzrodenie po ťažkých časoch podarí. Autosalóny majú z nášho pohľadu stále zmysel, hoci posledné ročníky sme aj napriek tomu registrovali istý úpadok záujmu výrobcov o vystavovanie vozidiel či iných riešení na pôde nielen ženevského autosalónu. 

​Už v roku 2018 bolo vidieť zmenu konceptu, kedy vystavené automobilové novinky už sprevádzali po ich bokoch nádherné a často sporo odeté hostesky, ako tomu bolo po predchádzajúce roky. Návštevníci si vychutnali zväčša len novinky sveta motorizmu, niektoré značky potom hostesky s vysokými opätkami a úzkou minisukňou vymenili napríklad za odborníkov. 

Česká Škoda si na ročník 2018 dokonca priniesla k vystaveným vozidlám spolu s niekoľkými hosteskami v dlhších šatách aj mužské pohlavie. Napríklad Kia potom zase stavila na voľnejšie tričká a dlhé čierne nohavice.

Za touto zmenou sa skrýva známa kampaň proti sexuálnemu obťažovaniu žien #MeToo. Preto sa návštevníci dozvedeli viac o automobiloch vďaka odborníkom v "stánkoch" značiek, prípadne im občas do oka padla zväčša elegantne upravená kráska stojaca pri niektorej z výstavných noviniek. Ale to nie je všetko. Celkový záujem, ako sme spomínali, upadá alebo sa výrobcovia zameriavajú na odlišné trhy - napríklad Čínu. 

​Zreteľné preriedenie bolo vidieť už počas roka 2018 a to hneď na niekoľkých výsostných miestach. Ešte niekoľko rokov dozadu by sa o tieto "parcely" strhla bitka, no v spomínanom ročníku ich obsadili rôzne bary, stánky s občerstvením a odpočinkové zóny. 

Automobilky však v súčasnosti radšej volia iné stratégie, ako zaujať publikum a zároveň do istej miery tiež ušetriť peniaze. Nehovoriac o tom, že sa počas svojich špeciálnych podujatí nemusia deliť o pozornosť s inými, ako je tomu na autosalónoch. Novinky tak programovo predstavujú skôr mimo výstavísk.

Či bude rok 2023 znamenať návrat ženevského autosalónu na výslnie, nadviaže na úspešné roky a prinesie zaujímavo poňatý koncept, alebo to bude len ďalší rok k blížiacemu sa koncu svetových autosalónov je nateraz nejasné.

Nechajme sa prekvapiť, ktoré značky sa na podujatie prihlásia a či organizátori odvedú dobrú prácu. Mimochodom, pre fanúšikov motorizmu môžeme spomenúť tohtoročný návrat aspoň bratislavského autosalónu - ten kvôli pandémii taktiež niekoľko rokov vynechal.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 23:20