StoryEditor

Honda všetkých predbehla. Ponúka auto, v ktorom si v zápche prečítate noviny

08.03.2021, 10:28
Nie Tesla, Mercedes a Audi. Automobilka Honda začala v piatok v Japonsku predávať inovovaný model Legend, schopný plnej autonómie v dopravných zápchach.

Sedan vybavený autonómnym riadenie tretej úrovne je prvý svojho druhu na trhu. "Vodič si môže v určitých situáciách, napríklad v dopravnej zápche, čítať alebo sa pozerať televíziu," uviedlo japonské ministerstvo dopravy.

Autonómne schopnosti vozidiel sa rozdeľujú do šiestich rôznych úrovní - od nuly do piatich. Najpokročilejšia potom predstavuje plne autonómne vozidlo. Na tretej úrovni bude napríklad nová generácia špičkového nemeckého modelu Mercedes-Benz najvyššej triedy S.

​Honda svoj systém nazýva Sensing Elite, ten pre riadenie používa informácie z 3D mapových podkladov s vysokým rozlíšením, navigácie a senzorov sledujúcich okolia vozidla. Auto zároveň sleduje tiež vodiča s pomoc kamery namierenej do kabíny, píše iDNES.cz.

Podrobné testovanie

Honda uvádza, že pri vývoji svojho systému autonómneho riadenia uskutočnila 10 miliónov simulácií jazdných situácií a v reálnych podmienkach najazdili testovacie prototypy áut asi 1,3 milióna kilometrov. Celý systém je navyše zálohovaný záložným riešením, redundancia je totiž v prípade riadiacich systémov autonómneho ovládania jednou zo základných požiadaviek.

Ťažiskovými prvkami sú samozrejme adaptívny tempomat špeciálne vyladený režimom pre pohyb v kolóne a systém udržiavania v jazdnom pruhu. Auto vie tiež samostatne zmeniť jazdný pruh, samozrejme s ohľadom na ostatných účastníkov cestnej premávky a aktuálnu premávku.

Model Legend ponúka automobilka len na japonskom trhu. Sedan vybavený autonómnym riadením bude jasne identifikovateľný modrými doplnkovými svetlami a špeciálnymi hliníkovými ráfikmi. Pri detailnejšom pohľade tí pozornejší odhalia pridané senzory, ktoré systém pre svoj chod používa.

​Úprav sa dočkal aj interiér, systém sa ovláda pridanými ovládačmi, a opticky a akusticky komunikuje so šoférom tak, aby jasne vedel, kedy môže zvoľniť. Pribudli hlavne diódy na volante a prístrojovej doske. Model Legend má pod kapotou 3,5-itrový vidlicový šesťvalec spárovaný s elektromotorom a dvojspojkovým sedemstupňovým automatom.

Japonská automobilka plánuje, že predá na domácom trhu sto týchto vozidiel. Odporúča maloobchodnú cenu 11 miliónov jenov (zhruba 85-tisíc eur). Toto špeciálne prevedenie automobilka taktiež ponúkne iba formou lízingu. Tým si pravdepodobne chce udržať dohľad nad vozidlami a v prípade problémov s revolučnou technológiou ich bude schopná stiahnuť.

Núdzové spomalenie a zastavenie

Firma si už skôr stanovila cieľ vyrábať ako prvá vo veľkom autonómne vozidlá tretej úrovne. Vodiči samojazdiaceho sedanu nemusia v zápche sledovať ceste, bez toho aby im kvôli tomu hrozil právny postih.

Japonská vláda vlani v novembri Honde priznala bezpečnostné osvedčenie pre jej autonómnu technológiu jazdy Traffic Jam Pilot, ktorá dokáže za určitých okolností zrýchľovať, spomaľovať a zatáčať. Systém dokáže vodiča tiež zalarmovať, aby v prípade nutnosti prevzal kontrolu nad vozidlom, napríklad vibráciou bezpečnostného pásu.

"Ak vodič nereaguje, systém vozidlo spomalí a zastaví. Okolité autá pritom varuje výstražnými svetlami a trúbením," uviedla Honda. Ak je to možné, systém navedie vozidlo do odstavného pruhu, alebo na kraj cesty.

Autá s druhým stupňom automatizácie už po cestách jazdia. Dokážu zrýchľovať, spomaľovať aj zatáčať, ale vodič by mal byť pripravený kedykoľvek nad autom prevziať kontrolu. Tomuto stupňu sa niekedy hovorí "nohy z pedálov, oči na ceste".

Do vývoja autonómnych áut investujú svetové automobilky aj technologické firmy, napríklad Waymo zo skupiny Alphabet. Americký výrobca elektromobilov Tesla vlani v júli oznámil, že je už "veľmi blízko" dokonca až piatemu stupňu automatizácie.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
19. apríl 2024 12:05