StoryEditor

Nissan poriadne prekvapuje. Toto bude zrejme ďalšia uznávaná automobilová legenda

18.09.2020, 14:05
Novinka Nissan Z Proto by mala prísť bez výraznejších zmien v sériovej podobe na trh už budúci rok, no jej uvedenie v Európe je zatiaľ otázne.

Nissan už dlhšiu dobu neuviedol žiadnu väčšiu novinku, ktorá by zarezonovala svetom. Aktuálne však japonská automobilka poriadne prekvapuje a verejnosti predviedla úplne nový Nissan Z Proto, ktorý zaujme výrazným zameraním na vodiča.

Prečo? Ide o štýlové kupé, ktoré v útrobách ukrýva šesťstupňovú manuálnu prevodovku, pod kapotou pracuje silný benzínový šesťvalec "do véčka" a všetok krútiaci moment posiela pohonné ústrojenstvo výhradne na zadnú nápravu.

​Popravde, Nissan Z Proto je zatiaľ iba konceptom, avšak reálne zhmotneným a nie digitálne navrhnutým v počítači. Automobilka pritom potvrdila, že sa tento prototyp dostane i do sériovej výroby a dokonca sa ani nijak zásadne meniť nebude. Odlišnosti budú teda jedine v niektorých malých detailoch.

Sledovať tak môžeme zrejme zrod úplne novej legendy, ktorá v ponuke čoskoro nahradí aktuálny Nissan 370Z. Ten existuje už od roku 2009, čo je v automobilových rokoch veľmi dlhá doba. V dnešných neľahkých časoch a taktiež v pôsobení prísnych emisných limitov je však príchod takto špecifického modelu naozaj prekvapením - príjemným prekvapením.

Aby sme priblížili pozadie, označenie Z je už dlhé roky silno spojené so špičkovými športovými vozidlami Nissanu zameranými najmä na vodiča, ku ktorým bude chystaná štýlová novinka uctievajúca typické predpoklady pre ostrú jazdu skvele pasovať.

Prvým zástupcom "radu Z" bol napríklad ikonický Nissan Fairlady Z (Datsun 280Z) z roku 1969, nasledovali modely Nissan/Datsun 280ZX (S130), Nissan 300ZX (Z31), Nissan 300ZX (Z32) z 90. rokov a potom je tu "novodobý" Nissan 350Z (Z33) a v podstate aktuálny Nissan 370Z (Z34). Všetky tieto autá patria medzi absolútne legendy v očiach automobilových fanúšikov.

Nissan

​V kabíne novinky sa podľa dostupných snímok nechýbajú výrazne tvarované športové sedadlá, klasická ručná brzda, plne digitálny prístrojový štít, veľký centrálny dotykový displej infotainemntu a hneď niekoľko prídavných analógových ukazovateľov.

Poteší aj výrazné kontrastné prešívanie na dobre spracovanej a tvarovanej palubnej doske, obloženiach dverí nadväzujúcich na palubnú dosku i spomínaných sedadlách či nastavovanie klimatizácie a ďalších funkcií skrz intuitívne hardvérové ovládače.

O konkrétnych parametroch agregátu alebo ďalších špecifikáciách prototypu či sériového vozidla výrobca zatiaľ urputne mlčí. Možné však je, že si Nissan pre použitie v chystanom "Zetku" požičia niektorý zo skvelých šesťvalcových motorov sesterskej značky Infinity.

Sériové auto sa má na trh dostať už v priebehu budúceho roka, avšak otáznik visí nad jeho príchodom aj na európsky trh. Automobilka však túto možnosť zatiaľ nepotvrdila a ani nevyvrátila. Nádej na exotické auto so skvelým konceptom pohonu teda neumiera.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 04 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 11:05