StoryEditor

Elektromobil, z ktorého si uťahuje celý svet. Aj napriek tomu je oň obrovský záujem

25.11.2019, 10:58
Sériová výroba americkej novinky by mala odštartovať koncom roka 2021 a už teraz je evidovaných vyše 200-tisíc objednávok.

Internet chrlí jednu vtipnú kompiláciu za druhou, pričom v hlavnej úlohe je práve novinka Tesly. Koncom minulého týždňa totiž predstavila americká spoločnosť svoj nový elektrický pick-up Cybertruck s pomerne kontroverzným vzhľadom.

Aby toho nebolo málo, počas slávnostnej premiéry sa podarilo "nerozbitné sklá" z pancieru rozbiť, čo bolo ešte väčším spúšťačom tvorby užívateľov na internete. V piatok následne akcie Tesly reagovali poklesom o 6,1 percenta.

Aj napriek úsmevnému problému pri prezentácii však o objednávky nie je núdza. Šéf firmy Elon Musk svoj elektromobil futuristických tvarov verejnosti predstavil vo štvrtok a od tej doby o ňom na sociálnej sieti Twitter bez prestania informuje.

​V nedeľu - tri dni od uvedenia Cybertrucku - už evidoval ohromných 200-tisíc objednávok. Tie sú viazané na v plnej miere vratnú platbu v hodnote sto dolárov, pričom cena vozidla bude začínať na sume 39 900 dolárov (približne 36-tisíc eur). Je to podstatne menšia záloha, keďže za Model Y a Model 3 sa hýbala táto suma na úrovni 2500 alebo tisíc dolárov.

Reakcie na nový elektromobil Tesly sú zmiešané - od nadšenia po opovrhnutie. "Ľudia sa pravdepodobne nedokážu preniesť cez jeho vzhľad," uviedla analytička Jessica Caldwellová z firmy Edmunds. "Vyzerá ako trucková verzia DeLoreanu z filmu Návrat do budúcnosti," dodala. Podľa Muska bol jednou z inšpiráciou pre vzhľad nového vozidla automobil Lotus Esprit, ktorý sa v roku 1977 objavil v bondovke Agent, ktorú miloval. 

"V najlepšom prípade to bude produkt vypĺňajúci medzeru na trhu," myslí si analytik Matt DeLorenzo zo spoločnosti Kelley Blue Book. "Nepredstavuje to žiadnu hrozbu pre trh s pickupmi, ako ho poznáme dnes," dodal.

Jednoduchú hranatú karosériu dopĺňajú zapustené výsuvné kľučky dverí, po vzore ostatných modelov automobilky Tesla. Chýbajúce lakovanie či samotný tvar vozidla sú odôvodnené vysokou mierou bezpečnosti, ktorú má posádke ponúkať. Tvrdená oceľ valcovaná za studena znesie ranu kladivom, ale odolať by mala aj výstrelu z ručnej zbrane. Interiér zdobí veľký 17-palcový displej, cez ktorý sa ovláda celý infotainment systém vozidla.

Pick-up s označením Cybertruck bude dostupný v troch rôznych variantoch, ktoré sa budú líšiť ako výkonom, tak aj dojazdom. Najnižšia verzia bude schopná prejsť na jedno nabitie okolo 400 kilometrov a zrýchliť z nuly na stovku za 6,5 sekundy.

Vrchol bude predstavovať verzia s dvojnásobným dojazdom (približne 800 kilometrov), ktorú poháňa až trojica elektromotorov a na stovku akceleruje za 2,9 sekundy. Cena je v tomto prípade vyššia 69 900 dolárov. Pre porovnanie, aktuálne má najväčší dojazd Tesla Model S na úrovni 600 kilometrov. Samozrejme, predstavený elektromobil bude schopný dobíjania príkonom 250+ kW.

Tesla

​​Vo výbave vozidla môže byť podľa požiadaviek zákazníka zahrnutý pohon všetkých kolies a nedávno potvrdil na sociálnej sieti Musk aj to, že nový pick-up ponúkne automobilka aj so solárnou strechou. Technológia, ktorú zatiaľ ostatné automobilky nevyužívajú, avšak má v sebe ukrytá veľký potenciál, nájde svoje miesto elegantne ukrytá vrámci výsuvnej strechy nad korbou. 

„Pôjde o možnosť pridať solárny hardvér s kapacitou generovať energiu až 24 kilometrov za deň, alebo aj viac,“ informoval Musk. Ešte väčší dojazd, predĺžený možno až o 60 kilometrov, by bolo podľa neho možné dosiahnuť aj zabudovaním vysúvacieho solárneho krídla.

Tesla sa podľa analytikov bude musieť s vozidlom Cybertruck zamerať iba na úzku skupinu zákazníkov, alebo vymyslieť spôsob, ako osloviť viac potenciálnych kupcov. "Najmä v USA nie sú ľudia kupujúci väčšie autá na taký skok pripravení, chcú to, čo je vyskúšané," uviedla dopravná konzultantka Allysa Altmanová zo spoločnosti Publicis SAPIENT. Ako sa bude novinke dariť s reálnymi predajmi a čím nás vizionár Elon Musk ešte do uvedenie na trh prekvapí, je zatiaľ otázne.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 19:00