StoryEditor

Seat vstupuje do motocyklového sveta. Pripravuje svoj úplne prvý elektrický skúter​

07.11.2019, 12:27
Autor:
rperpe
Oficiálna premiéra novinky sa uskutoční 19. novembra v Barcelone na veľtrhu Smart City Expo World Congress.

Značka Seat zapracovala v oblasti mestskej mobility a aktuálne vstupuje na motocyklový trh predstavením svojej novej štúdie s označením Seat eScooter. Pôjde tak o vôbec prvú európsku automobilovú značku, ktorá bude predávať vlastné elektrické jednostopové vozidlo, ekvivalentné motocyklu s objemom motora 125 centimetrov kubických.

Elektrický skúter tak doplní stratégiu mestskej mobility značky, zameranú na poskytovanie udržateľných riešení pre mestá. Patrí sem nielen štúdia elektrického mestského vozidla Minimó, ale aj sériová verzia elektrickej kolobežky eXS Kickscooter powered by Segway, ktorú predstavili na veľtrhu Smart City Expo 2018. Mimochodom, v redakcii sme už mali možnosť si túto elektro-kolobežku vyskúšať.

​​„Kontinuálny rast veľkých miest vytvára ako jednu z hlavných výziev zabezpečenie efektívnej mobility. Dnes robíme ďalší krok v rámci našej stratégie mestskej mikromobility potvrdením premiéry prvého elektrického skútra v histórii našej značky,“ povedal Luca de Meo, predseda predstavenstva SEAT.

Barcelona nie je náhodne vybraným mestom na premiéru prvého elektro-skútra značky. Okrem toho, že ide o španielsku automobilku je práve Bracelona mesto s najväčším počtom motocyklov na počet obyvateľov v Európe a zároveň má dlhoročnú tradíciu jednostopovej mobility.

Seat pritom vyvinul štúdiu v spolupráci s výrobcom elektrickým motocyklov Silence z Barcelony a elektrický skúter bude predávať tak súkromným zákazníkom, ako aj flotilovým zákazníkom – firmám poskytujúcim službu zdieľania vozidiel.

Automobilka sa však nachádza v procese transformácie na poskytovateľa služieb mobility, ktoré idú nad rámec výroby a predaja vozidiel. Toto úsilie je reakciou na jeden z veľkých trendov mobility budúcnosti – kolaboratívnej, zdieľanej a trvale udržateľnej ekonomiky.

​V tomto duchu už spoločnosť poskytuje službu zdieľania vozidiel cez Respiro a predáva spomínanú elektrickú kolobežku eXS KickScooter. Tá je dostupná aj v rámci služby zdieľania vozidiel prostredníctvom start-upu UFO.

Okrem toho značka začiatkom tohto roka bol predstavený koncept Seat Minimó - štvorkolesové dvojmiestne vozidlo, kombinujúce najvýhodnejšie prvky automobilu a motocykla. Je konštruované s ohľadom na potreby platforiem mobility, ktoré budú v budúcnosti determinovať premávku v mestách.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 05 - Modified: 2024-04-23 07:47:42 - Feat.: - Title: Tohtoročný predaj elektromobilov stúpne o viac než pätinu, predpokladá svetová energetická agentúra
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
24. apríl 2024 15:48