HN/Radoslav Petrík
StoryEditor

Izraelský startup pripravuje "revolúciu" v počúvaní hudby v aute. Do Európy príde budúci rok

04.11.2019, 10:02
Autor:
ČTKČTKrperpe
Do vozidiel mladoboleslavskej značky by sa novinka mohla dostať v roku 2021 alebo 2022, iná európska značka ju dokonca zavedie už budúci rok.

Izraelský startup Silentium sa zaoberá vývojom systému, ktorý umožní ľuďom v aute počúvať rozdielnu hudbu, bez toho aby sa pri tom navzájom rušili. ČTK to minulý týždeň povedal riaditeľ stratégie a inovácií spoločnosti Silentium Ziv Hermon.

Dodal, že iný program firmy zas napomáha zbavovať sa nežiaduceho hluku. To je možné využívať napríklad vo vlakoch alebo v kanceláriách.

Systém riadenia zvuku umožňuje do každej časti vozidla vysielať iný zvuk a podľa Hermona je tak možné auto rozdeliť na určité zóny pre každého z pasažierov. Ten bude mať následne voľbu, akú hudbu chce vo vozidle počúvať, prípadne či chce mať vo svojej zóne úplné ticho.

Spoločnosť Silentium vyvíja iba softvér, ktorý bude hudbu riadiť a fungovať vie pritom s rôznymi reproduktormi. "Revolučný" systém pracuje na princípe cieleného smerovanie určitých reproduktorov do konkrétnej zóny, pričom človek sediaci vo vedľajšej zóne hudbu "od suseda" nepočuje.

Podľa Hermona sa systém v sériovo vyrábaných vozidlách objaví už v máji budúceho roka, podľa neho bude v automobiloch jednej z európskych značiek. V budúcnosti by sa mal objaviť aj vo vozidlách Škoda, do ktorých by sa mohol dostať v roku 2021 alebo 2022.

"Po uvedení do sériovej výroby budeme systém ďalej testovať, než ho rozšírime aj do ďalších automobiliek," povedal ČTK Hermon. Dodal, že systém zvládne zóny oddeliť tiež v prípade počúvania veľmi rozdielnej a výraznej hudby.

​Ako sme spomínali, Silentum má vo svojom portfóliu i systém, ktorý vie odstraňovať nežiadúci hluk. To umožňuje zredukovať až 90 percent zo zvuku, nezáleží pritom na jeho pôvode a svoje uplatnenie môže nájsť okrem vozidiel aj v kancelárskych priestoroch, čím prispeje k väčšej sústredenosti zamestnancov.

Silentium spolupracuje so spoločnosťou Škoda Auto, a to prostredníctvom Škoda Auto DigiLab Israel, ktorý je izraelskou odnožou pražského Škoda Auto DigiLabu. Izraelský DigiLab začal svoju činnosť na začiatku roka 2018.

Spoločný podnik so spoločnosťou Champion Motors, izraelským importérom značky Škoda, pracuje na inováciách a vyvíja produkty pre individuálnu mobilitu budúcnosti. Cieľom sú napríklad inovácie hardvéru a digitalizácie podniku aj všetkých jeho procesov.

01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 05 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
18. apríl 2024 15:21