BMW (Ilustračná snímka)
StoryEditor

BMW by malo v Česku postaviť testovací polygón. Pre autá bez vodičov

11.12.2017, 13:32
V Česku má vzniknúť do roku 2021 testovací polygon automobilky BMW pre samojazdiace autá.

Portál iHNED.cz to napísal s odvolaním sa na anonymné zdroje. S najväčšou pravdepodobnosťou smerovať do oblasti bývalých Veľkých podkrušnohorských výsypiek na sever od Sokolova.

Polygon, kde sa majú autonómne vozidlá bez vodiča skúšať, by mal vytvoriť asi 400 pracovných miest, hlavne pre počítačových expertov a dopravných odborníkov.

Na mieste by malo vzniknúť viac ako sto kilometrov ciest pre testy samojazdiacich vozidiel.

Kompetentní zatiaľ mlčia

Zástupcovia BMW však informácie nepotvrdili. "Nemôžem k tomu nič povedať," reagoval český komunikačný manažér BMW David Haidinger a odkázal na mimoriadnu tlačovú konferenciu, ktorá sa koná v piatok 15. decembra, na ktorej sa má "oznámenie uskutočniť s celoštátnou významnosťou za účasti popredných českých politických predstaviteľov".

BMW vraj o projekte vyjednáva s vládou, informácie však odmietol komentovať aj končiaci minister priemyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Vyjadriť sa nechcel ani starosta Sokolovej Jan Picka.

Už v júli minister financií Ivan Pilný (ANO) povedal pre MF DNES, že BMW chce v Česku vybudovať testovacie centrum na nové autá. Samojazdiace vozidlá by sa mali podľa vtedajších správ skúšať na testovacom okruhu v Ústeckom alebo Karlovarskom kraji.

Ministerstvo dopravy pripravuje podmienky pre cezhraničný česko-slovenský projekt testovania vozidiel s automatizovaným riadením na diaľnici D2 medzi Brnom a Bratislavou. Do konca prvého polroku 2018 dohodnú testovanie vysoko automatizovaných vozidiel na diaľnici D8 medzi Ústím nad Labem a hranicou s Nemeckom, prípadne aj na iných diaľničných úsekoch.

Česko ako raj autonómnych áut

"Na začiatku súčasného roku vznikla platforma pre plne autonómne vozidlá. Akčný plán autonómnej mobility vznikne do prvej štvrtiny roku 2018. Okrem toho sa majú definovať úseky na českých cestách, kde bude možné testovať prvky autonómneho riadenia," uviedol Václav Kobera z ministerstva dopravy na konferencii Autosympo, ktorá sa konala v októbri v Prahe a venovala sa tiež autonómnym vozidlám.

Pravdepodobne v prvej polovici roku 2018 bude tiež zadaná štúdia uskutočniteľnosti štátneho polygónu na testovanie autonómnych vozidiel. Ministerstvo dopravy chce tiež podporiť záujem o testovanie autonómnych vozidiel v reálnej mestskej premávke, o čo sa usiluje Ústí nad Labem a Mladá Boleslav. Miest, kde by sa pohybovali v rámci testovania autá bez vodiča, by teda v Česku malo vzniknúť viac.

Už dnes testuje prototypy s prvkami autonómneho riadenia na svojom polygóne v Miloviciach spoločnosť Valeo, ktorá je veľkým svetovým dodávateľom pre automobilový priemysel a v Prahe má veľké vývojové centrum.

Automobily s autonómnym riadením, ktoré dokážu čiastočne alebo úplne prevziať riadenie za vodičov, dnes intenzívne pripravujú všetky veľké svetové automobilky. Firiem a projektov, v rámci ktorých sa učia autá jazdiť bez vodiča, je v Česku hneď niekoľko.

Na autonómnych autách pracujú napríklad Vývojové kancelárie MBTech v Prahe a Plzni, brnenský projekt Roboauto učí jazdiť bežný osobný automobil bez vodiča, metodiku testovania takýchto vozidiel vypracúvajú špecialisti českej pobočky TÜV SÜD.

01 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 02 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 03 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 04 - Modified: 2024-04-30 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme americkú ikonu: Bronco je nezastaviteľná štýlovka, chyby jej odpustíte 05 - Modified: 2024-04-30 12:06:00 - Feat.: - Title: Cupra vylepšila svoje bestsellery. Zásadné dizajnové novinky môžu rozdeliť fanúšikov
menuLevel = 2, menuRoute = auto/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
01. máj 2024 20:52