StoryEditor

Hrozí tradičnej španielskej značke zánik? Závodná rada v Barcelone bije na poplach

19.04.2022, 16:08
Autor:
TopSpeedTopSpeed
Seat nedávno oslávil 70. výročie od svojho vzniku, v nemeckým médiách sa však stále častejšie skloňujú informácie o tom, že by sa nemusel dožiť osemdesiatky.

Aj keď to na prvý pohľad vyzerá absurdne, nad španielskou dcérskou spoločnosťou koncernu Volkswagen visí Damoklov meč. Dôvod? Nemecká centrála stavila všetky karty na elektrickú mobilitu, tieto typy áut však bude v nasledujúcich rokoch predstavovať len športovo orientovaná a nedávno osamostatnená značka Cupra.

Ako si trefne všíma nemecký rešpektovaný ekonomický denník Handelsblatt, na nedávnej výročnej tlačovej konferencii Seatu a Cupry sa generálny riaditeľ oboch spoločností Wayne Griffiths rozplýval nad budúcnosťou firmy a nezabudol pripomenúť, že práve Cupra predstaví do roku 2025 hneď štyri nové modely. A Seat? Vôbec žiadny.

Obchodné ambície novej samostatnej športovej značky sú pritom nemalé, aj keď za starším súrodencom zatiaľ výrazne zaostáva. Kým Cupra vlani predala 79 300 áut, Seat ich stihol zákazníkom za rovnakých 12 mesiacov dodať až 391 200 kusov. Trend je však aktuálne na strane atraktívnej Cupry. Vlani medziročne svoje predaje takmer strojnásobila, kým Seat zaznamenal pokles o dve percentá.

V tomto roku chce Cupra počet registrácii znova zdvojnásobiť a zvýšiť obrat z 2,2 na päť miliárd eur. Potenciál má v tomto smere Cupra pomerne značný, lenže jej úspech je budovaný pomerne kontroverzným spôsobom. Najprv Seatu prevzala ostré modely, meno i celkový športový charakter potom, čo ho Španieli prácne budovali dlhé roky.

Následne Cupra pridala výlučne vlastný kompaktný SUV model Formentor, ktorý však zrazu nemusí byť športový a vo väčšine verzií skutočne taký ani nie je. Ponúkaný je nielen v top verzii s ostrým päťvalcom, ale na druhej strane figuruje s civilným 1,5-litrovým TSI agregátom či dokonca s dieselom. A teraz k tomu začnú pribúdať elektromobily ako je Born, chystaný Tavascan či Urban Rebel, ktoré tiež nemajú svoj ekvivalent pod značkou Seat.

​Ak sa na celú túto vec pozriete z určitého nadhľadu, je to skutočne bizarná situácia. Seat funguje, má svojich zákazníkov i celkom dobré čísla, vedľa Cupry však zrazu pôsobí ako akési nechcené dieťa. A zdá sa, že sa vývoj jeho modelov úplne zastavil, ako keby už nemal mať žiadnu budúcnosť.

Tejto teórii nakoniec nahráva aj šéf španielskej divízie: „Cupra má v rámci skupiny Seat prioritu,“ cituje Wayna Griffithsa nemecký magazín Auto Motor und Sport a k tomu veľmi správne dodáva, že táto podpora mladšej značky pochádza z najvyšších miest, teda z Wolfsburgu. Generálny riaditeľ koncernu Volkswagen Herbert Diess má s elektrifikáciou španielskych áut veľké plány, lenže tie sa akosi vôbec netýkajú Seatu. Jeho obchody bežia, ale zároveň idú bokom od hlavného diania.

Koncept Urban Rebel od Cupry síce v sériovej verzii bude vyzerať výrazne inak, no zastúpi kompaktné mestské vozidlo. Na batérie... Cupra

​Niet divu, že zamestnanci i vedenie Seatu sú nervózni. Po skončení výroby modelu Mii nemá firma v triede elektromobilov čo ponúknuť a ako upozorňuje Auto Motor und Sport, „je pravdepodobné, že sa na tom nič nezmení“. Podľa denníku Handelsblatt je postupný koniec tradičnej značky vlastne predvídateľný a potvrdzujú to i niektoré koncernové zdroje. AMS cituje jedného zo zasvätených zamestnancov, ktorý prezradil, že činnosť Seatu bude v dohľadnej dobe na etapy ukončená.

Toto rozhodnutie údajne narazilo na tvrdý odpor španielskej podnikovej rady a jej šéf – Matías Carnero – sa vraj už niekoľkokrát dostal do ostrého sporu s Herbertom Diessom, ktorý hovorí plynule španielsky. Carnero má obavy, že Seat v roku 2029 jednoducho zanikne, ak značka do tej doby nedostane vlastné elektromobily. A v súvislosti s tým sa dá očakávať okrem iného aj masívne prepúšťanie.

​Oficiálne sa samozrejme nič nedeje. Vo Wolfsburgu i Martorelle zaznievajú len samé pozitívne správy typu „Cupra sa zrodila, aby posilnila Seat“ alebo „Značky sa neovplyvňujú a nedajú sa nahradiť“, respektíve „Obe sú dôležité a zohrávajú strategickú úlohu v skupine Volkswagen“.

Podľa denníka Handelsblatt Diess prisľúbil v nasledujúcich rokoch do španielskych aktivít až sedem miliárd eur, Carnero v tom však vidí pomoc len naoko. Až päť miliárd totiž zhltne nová továreň Volkswagenu na batérie, ktorá bude postavená pri Valencii. A z nej bude mať s ohľadom na produkt úžitok opäť najmä ostrá Cupra, ale nie tradičný španielsky Seat.

Pripravené v spolupráci s TopSpeed.sk.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
20. apríl 2024 00:04