StoryEditor

Hyundai obmedzí výrobu áut so spaľovacím motorom, preferovať začne elektrické

29.05.2021, 11:07
Autor:
ČTKČTKtajtaj
Väčšiu prednosť začína elektricky poháňaným vozidlám dávať i automobilka Hyundai, ktorá zníži počet konvenčných modelov, informuje iDNES.cz.

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor oznámila, že zníži počet modelov so spaľovacím motorom, aby si uvoľnila zdroje na investície do elektromobilov.

Rušenie by sa mohlo týkať až polovice modelov s motorom na fosílne palivá, uviedol jeden zo zdrojov agentúry Reuters. Stratégiu podľa neho v marci schválilo vedenie firmy.

"Je to dôležitý obchodný krok, ktorý v prvom rade umožní uvoľniť peniaze na výskum a vývoj, aby sa spoločnosť zamerala na zvyšok, teda elektromotory, batérie a palivové články," uviedol zdroj, bez toho, aby plán časovo spresnil.

Automobilka na otázku Reuters reagovala konštatovaním, že zrýchľuje prijatie ekologickejších vozidiel poháňaných vodíkom či elektrinou. A dodala, že sa pokúsi zlepšiť efektivitu spaľovacích motorov v autách na rozvíjajúcich sa trhoch.

Rozširovať ponuku elektromobilov sa postupne chystá na trhoch, ako sú Spojené štáty, Európa a Čína. Do roku 2040 chce mať v ponuke len elektromobily.

Petr Michnik za továreň Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošoviciach na Frýdecko-Místecku povedal, že v sliezskom závode sa v dohľadnej dobe žiadne zmeny nechystajú. "Vlani sme obmenili všetky modely. Už robíme elektromobil Kona aj hybridy," doplnil Michnik.

Skupina Hyundai Motor, pod ktorú spadajú značky Hyundai, Kia a Genesis, má v pláne do roku 2025 predávať ročne milión elektromobilov. Na trhu s nimi chce do tej doby mať desaťpercentný podiel.

​Prechod k elektrickým autám urýchľujú vzhľadom ku sprísňujúcim sa emisným cieľom v Európe a Číne všetky veľké automobilky. Vysoké náklady na vývoj elektromotorov a zvyšovanie dojazdu pri elektrických áut niektoré z nich donútili prestať investovať do vývoja spaľovacích motorov.

"Hyundai prestal vyvíjať nové pohonné mechanizmy pre spaľovacie motory," povedal jeden zo zdrojov Reuters. Pre skupinu, ktorá patrí z hľadiska objemu predaja medzi desať najväčších výrobcov áut na svete, je tento krok obzvlášť dôležitý, pretože Hyundai má v tomto odvetví jeden z najširších radov technológií motorov a prevodoviek.

​Podľa iného zo zdrojov spresní stratégiu prechodu k rýdzo elektrickým vozidlám automobilka v nasledujúcich šiestich mesiacoch.

V apríli Hyundai oznámil, že v Číne, ktorá má najväčší automobilový trh sveta, zníži počet modelov s benzínovým motorom z pôvodných 21 na 14. Od budúceho roka tam chce každoročne predstavovať nové elektrické modely.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 07:47:42 - Feat.: - Title: Tohtoročný predaj elektromobilov stúpne o viac než pätinu, predpokladá svetová energetická agentúra 05 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 03:12