StoryEditor

Epidemiológ: Naposledy vírus mutoval tak, aby nakazil čo najviac ľudí, ale neusmrtil veľa svojich hostiteľov

29.11.2025, 00:00
  • Lekári počas svojej kariéry zaočkujú tisícami vakcín, ale so závažnými reakciami sa väčšina z nich vôbec nestretne.
  • Odborníci bývajú obvykle „zberačmi“ vlastných očkovaní, pretože dobre vedia, že oslabený patogén – či už živý, alebo nie – je pre ich imunitný systém niečo ako tréningový partner.
  • Posilní, zatiaľ čo skutočná choroba môže zabíjať. Rovnako uvažuje pri rozhovore pre Tému aj epidemiológ pôvodom zo Slovenska RASTISLAV MAĎAR (52), dekan Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity.
  • „Najviac ma teraz znepokojuje nebezpečný vírus vtáčej chrípky H5N1, ktorý sa rozšíril po území USA, ale ich inštitúcie v posledných mesiacoch nesmú zdieľať všetky relevantné dáta.“

Hovoríte, že s výnimkou papilomavírusov spôsobujúcich rakovinu krčka maternice ste očkovaný proti všetkému, na čo existujú vakcíny, a nikdy ste nemali žiadne vedľajšie príznaky. Máte šťastie?

Väčšina očkovaných nemá žiadne nežiaduce reakcie alebo má len banálne. Pretože veľa cestujem, pohybujem sa medzi ľuďmi rôznych kultúr a snažím sa správať obozretne, naozaj som už dostal veľa vakcín. Beriem to ako zodpovednosť aj voči svojmu okoliu. Zapisujem si všetky očkovania do elektronického preukazu, ktorý mi už sám hlási, kedy sa mi pri akej vakcíne končí platnosť. Práve minulý týždeň mi prišiel e-mail, že sa mi končí pri brušnom týfuse. No pri tejto vakcíne, ktorá chráni tri roky, na seba dávky nenadväzujú, takže sa až do ďalšej cesty nemusím preočkovávať. Dám sa očkovať až koncom januára, pretože na február plánujem cestu na Srí Lanku. Po živých aj neživých vakcínach nikdy mne, ale ani nikomu z môjho najbližšieho okolia nič nebolo. Len je potrebné dodržať krátky pokojový režim, o ktorom očkovaných informujeme. A tiež neočkujeme pacientom prinesené vakcíny, ale len tie monitorované z chladničky v ordinácii, ku ktorým máme teplotné záznamy.

Nie je, naopak, imunita u zdravého očkovaného človeka krehkejšia, než keď musí choroby prekonávať?

Náš imunitný systém je neustále konfrontovaný s tisíckami najrôznejších patogénov, ktoré ho „trénujú“. Len papilomavírusov sú desiatky typov, a očkuje sa dnes proti deviatim z nich, teda proti tým najzávažnejším. Aj pneumokokov je oveľa viac ako tie dve desiatky, čo sú vo vakcíne. Pri niektorých funguje tzv. prirodzený booster. V čase, keď už vaša imunita po očkovaní klesá, sa stretnete s dotyčným patogénom bez toho, aby ste o tom vedeli. Ten kontakt imunitu prirodzene posilní bez toho, aby ste ochoreli. To je predsa geniálne! Nie je to však možné generalizovať na všetky vakcíny a choroby. Všeobecne možno povedať, že by imunita po prekonanej chorobe mala byť dlhodobo silnejšia, ale vakcíny sú rozhodne bezpečnejším spôsobom navodenia imunity ako prekonanie choroby. Nikdy nemáte istotu, ako choroba prebehne. Môžete ju „chytiť“ v momentálnom oslabení, a teda s horším priebehom a následkami, aj keď nie ste primárne v rizikovej skupine.

Aké očkovanie by ste odporučili malým deťom okrem dvoch povinných kombinácií, ktorými sú hexavakcína proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, žltačke typu B a chorobám spôsobeným baktériou Haemophilus influenzae a trojkombinácie osýpky, rubeoly a mumpsu?

Ja svoje dieťa postupne očkujem na všetko, čo sa dá. Začína sa už v prvom polroku života vakcínou do úst proti rotavírusom. Niektorí ľudia sa boja, aby očkovanie v ranom veku neprimerane nezaťažilo imunitný systém dieťaťa, ale ten by mohla veľmi zaťažiť hlavne samotná choroba, nehovoriac o prípadných komplikáciách a následkoch. Očkovanie neživou vakcínou vyžaduje reakciu jednej desaťtisíciny, teda veľmi malej časti imunitného systému. Je to taká malá záťaž – obzvlášť ak ju navyše dieťa dobre toleruje –, že naozaj nie je dôvod mu ju nedať. Rodičia by mali zároveň využiť všetky poisťovňami hradené nepovinné očkovania najmä proti pneumokokom a meningokokom, neskôr tiež proti HPV vírusom. Ich ponuka zadarmo znamená, že štát ich považuje za dôležité pre zdravie a životy detí. Jednak sa na to aj umiera, ale dôvod je v tom, že následná liečba stojí veľa peňazí. Mimochodom, v Česku je ponuka bezplatného očkovania veľmi štedrá, širšia ako v mnohých iných krajinách Európy.

Aké očkovania by mali podstúpiť dospelí?

Mladým dospelým by som jednoznačne odporučil očkovanie proti

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 81% na dočítanie.
01 - Modified: 2025-11-22 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samoliečiteľstvom do hrobu? Ľudia sú schopní spraviť čokoľvek alebo čo prezrádza klinický farmakológ 02 - Modified: 2025-10-08 07:51:03 - Feat.: 0 - Title: Ako sa "vylepšujú" potraviny: Sú lokálne naozaj zdravšie a ktoré ultraspracované sú najhoršie?
01 - Modified: 2025-12-05 17:26:39 - Feat.: - Title: Kennedyho výbor v Spojených štátoch odhlasoval koniec odporúčania očkovať všetkých novorodencov proti žltačke 02 - Modified: 2025-12-04 16:20:23 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia vstupuje do fintechu. Rozumieť jej začínajú aj Slováci, hoci ešte nie sme tam kde Singapur 03 - Modified: 2025-12-01 14:41:15 - Feat.: - Title: Kenská diplomatka pre HN: Afrika tvorí budúcnosť celej planéty. Hlavnou témou sa tu stáva produkcia potravín 04 - Modified: 2025-11-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Nič sa nezmenilo. Gauneri a korupčníci ostali rovnakí a stále idú v tých svojich ušpinených igelitkách 05 - Modified: 2025-11-26 15:00:00 - Feat.: - Title: Biznis vyjednávač: Nešliapem na ego. Ukazujem rešpekt, aj keď nesúhlasím, menej hovorím a počúvam
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
05. december 2025 18:27